NORVEŠKI TANKER POGOĐEN RAKETOM! Plovio ka Jadranu, odmah izbio veliki požar!

Autor:

Svet

12.12.2023

07:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Protivbrodska krstareća raketa lansirana iz dela Jemena koji kontrolišu Huti pobunjenici pogodila je komercijalni tanker. Izbio je požar i pričinjena je šteta, ali nije bilo žrtava, navodi se u saopštenju američke vojske.

NORVEŠKI TANKER POGOĐEN RAKETOM! Plovio ka Jadranu, odmah izbio veliki požar!

Foto: Tanjug/AP

Napad na tanker Strind dogodio se oko 60 nautičkih milja (111 km) severno od moreuza Bab al-Mandab koji povezuje Crveno more i Adenski zaliv oko 21 sat po lokalnom vremenu, rekao je američki zvaničnik Rojtersu. Drugi američki zvaničnik rekao je da je Strinda mogla da se kreće samostalno u nekoliko sati nakon napada.

Poslat je američki razarač

- U trenutku napada u blizini nije bilo američkih brodova, ali je razarač američke mornarice USS Mason odgovorio na poziv iz Strinde i trenutno pruža pomoć - saopštila je Centralna komanda američke vojske, koja nadgleda američke snage na Bliskom istoku u saopštenju.

Tanker sa hemikalijama je pod norveškom zastavom, a njegov norveški vlasnik, Movinckel Chemical Tankers, nije mogao biti dostupan za komentar van radnog vremena.

Huti se umešali u sukob između Izraela i Hamasa

Huti koji pripadaju Iranu upleli su se u sukob između Izraela i Hamasa, koji se proširio Bliskim istokom 7. oktobra nakon što je Hamas masakrirao civile u južnom Izraelu. Huti su od tada u više navrata napadali brodove koji plove ključnim plovnim putevima u blizini Jemena, i ispalili su bespilotne letelice i projektile na sam Izrael.

Huti su u subotu rekli da će napasti sve brodove koji idu ka Izraelu, bez obzira pod kojom zastavom plove, i upozorili međunarodne brodarske kompanije da ne posluju sa izraelskim lukama.

Tanker plovio prema Veneciji

Tanker Strinda je prevozio biljno ulje i biogoriva u Maleziji i plovio je prema Veneciji u Italiji, prema podacima kompanije za praćenje brodova Kpler. Nije jasno da li niz ima veze sa Izraelom.

Grupa Huti, koja vlada većim delom Jemena, kaže da su njeni napadi znak podrške Palestincima i obećala je da će nastaviti dok Izrael ne zaustavi ofanzivu na pojas Gaze, koji je udaljen više od 1.600 kilometara od sedišta Hutija u Sani. .

Huti su jedna od nekoliko grupa u iranskoj „Osi otpora“ koje su gađale izraelske i američke mete otkako je njihov palestinski saveznik Hamas napao Izrael.

Napali tri komercijalna broda

Tokom prve nedelje decembra, tri komercijalna broda su napadnuta u međunarodnim vodama, što je navelo razarač američke mornarice da interveniše. Huti su prošlog meseca takođe zaplenili teretni brod u vlasništvu Britanaca povezan sa jednom izraelskom kompanijom i objavili video snimak napada.

 

 

Sjedinjene Države i Britanija osudile su napade na brodove, okrivljujući Iran za njegovu ulogu u podršci Hutima. Teheran kaže da njegovi saveznici samostalno donose odluke. Saudijska Arabija je zatražila od Sjedinjenih Država uzdržanost u odgovoru na napade, prenosi Index.hr.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading