PUTINOV ČOVEK ZATRAŽIO OSLOBAĐANJE TALACA: Ruski ministar uputio HITAN zahtev Hamasu

Autor: Tanjug

Svet

11.12.2023

15:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

To je usledilo nakon niza sastanaka i telefonskih poziva između ruskog predsednika Vladimira Putina i lidera bliskoistočnih zemalja prošle sedmice.

PUTINOV ČOVEK ZATRAŽIO OSLOBAĐANJE TALACA: Ruski ministar uputio HITAN zahtev Hamasu

Foto: Tanjug/Ap

Zamenik ruskog ministra inostranih poslova i izaslanik ruskog predsednika za Bliski istok i Afriku, Mihail Bogdanov, zahtevao je hitno oslobađanje talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze, u telefonskim razgovorima danas i u nedelju sa predstavnicima te palestinske militantne grupe i drugih palestinskih frakcija, saopštilo je rusko Ministarstvo inostranih poslova.

Saopštenje je usledilo nakon niza sastanaka i telefonskih poziva između ruskog predsednika Vladimira Putina i lidera bliskoistočnih zemalja prošle sedmice.

Ministarstvo je navelo da je Bogdanov istakao principijelni stav o potrebi prestanka sukoba u Pojasu Gaze i hitnom rešavanju svih humanitarnih problema, uključujući oslobađanje talaca, preneo je TASS.

Bogdanov je istakao potrebu da se, kako je naveo, "ponovo uspostavi palestinsko jedinstvo u okviru Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO)" i ponovo potvrdio podršku Moskve da "palestinska država u granicama iz 1967. godine koegzistira uz Izrael".

U saopštenju se ne navodi da li je Bogdanov tražio oslobađanje svih talaca ili samo ruskih državljana koje drži Hamas i ostale frakcije.

Navodi se da je Bogdanov razgovarao sa visokim zvaničnicima PLO, Palestinske demokratske unije, Narodnog fronta za oslobođenje Palestine i Hamasa. 

Rusija je u nedelju pozvala da međunarodna posmatračka misija ode u Pojas Gaze da bi procenila humanitarnu situaciju. 

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da je Rusija snažno osudila napad Hamasa na Izrael 7. oktobra, ali da je neprihvatljivo da Izrael to koristi kao opravdanje za, kako je naveo, "kolektivno kažnjavanje miliona pripadnika palestinskog naroda neselektivnim granatiranjem".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

Komentari (0)

Loading