KREĆE HAOS, POBUNJENICI PROGLASILI OPŠTU MOBILIZACIJU: Sprema se veliki sukob, proglašena uzbuna na severu Jemena! (VIDEO)

Autor:

Svet

20.12.2023

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jemenski Huti saopštili su danas da sprovode opštu mobilizaciju kako bi pripremili trupe za učešće u ratu na strani palestinskih grupa u Pojasu Gaze.

KREĆE HAOS, POBUNJENICI PROGLASILI OPŠTU MOBILIZACIJU: Sprema se veliki sukob, proglašena uzbuna na severu Jemena! (VIDEO)

Foto: Shutterstock

Vlasti severnog Jemena, gde vlada šiitski pokret Huti, sprovode opštu mobilizaciju kako bi pripremile borce za učešće u neprijateljstvima na strani palestinskog otpora u Pojasu Gaze.

- Opšta narodna mobilizacija pokrenuta je u svim okruzima, otvoreni su kampovi za obuku, desetine hiljada mladih ljudi dobrovoljno su se prijavili da uče vojne veštine, a nekoliko grupa je već završilo obuku - navodi član političkog saveta pokreta Kuzam al-Asad za RIA Novosti.

On navodi da je mobilizacija odgovor na borbe u Gazi.

- N​arodna vojska je pozvana da podrži naš narod u Gazi koji je podvrgnut genocidu od strane izraelske okupacione vojske uz podršku Sjedinjenih Američkih Država - navodi Kuzam al-Asad.

 

 

Jedan od vođa Huta, govoreći o mogućnosti učešća rezervista koji prolaze obuku u vojnim operacijama na strani vlasti severnog Jemena, ukazuje da to nije neophodno jer "Republika Jemen ima regularnu vojsku i razvijen vojni potencijal".

On je naglasio da je "ova narodna armija" mobilisana da podrži narod u Gazi, koji je podvrgnut genocidu od strane izraelske okupacione vojske uz podršku SAD, "ako budu postojali uslovi i mogućnosti da se dođe do Pojas Gaze i učestvuje u vojnim operacijama".

Novi veliki sukob na pomolu?

Podsetimo, SAD, EU, NATO, Australija, Bahami, Japan, Novi Zeland, Južna Koreja, Singapur, Jemen i Liberija osudili su napade jemenskih pobunjenika Huta u Crvenom moru koji ugrožavaju slobodnu plovidbu i međunarodnu trgovinu, saopštio je Stejt department.

Republika

Foto: Aaron Lau / AFP / Profimedia

 

U saopštenju se navodi da brojni napadi koji potiču sa teritorija koje kontrolišu Huti u Jemenu, uključujući napade 3. decembra na tri komercijalna broda u južnom Crvenom moru, ugrožavaju međunarodnu trgovinu i pomorsku bezbednost i da za takve napade nema opravdanja.

Ističe se da je "užasan zločin" zaplena broda "Galaxy Leader" 19. novembra i pritvaranje 25 članova međunarodne posade koji su i dalje nelegalno pritvoreni i ponovo se pozivaju Huti da ih oslobode i da obustave sve napade na komercijalna plovila.

Ranije je šef Pentagona Lojd Ostin najavio pokretanje međunarodne operacije kako bi se obezbedila bezbednost plovidbe u Crvenom moru u svetlu sve češćih napada Huta, koji pokušavaju da spreče prolaz brodova ka izraelskim lukama, zahtevajući besplatnu dostavu humanitarne pomoći Pojasu Gaze i prestanak izraelskog bombardovanja.

Vladajući pokret Ansar Alah (Huti) u severnom Jemenu, koji kontroliše većinu jemenske obale Crvenog mora, ranije je upozorio na svoju nameru da napadne sve brodove povezane s Izraelom, pozivajući druge zemlje da povuku svoje posade sa njih.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

https://www.republika.rs/svet/svet/496551/huti-napad-u-crvenom-moru-osuda-sveta

Komentari (0)

Loading