PRIJAVLJENA PORODIČNA EPIDEMIJA ZARAZNE BOLESTI! Na udaru OVAJ grad u Srbiji - bolesna deca od 15 meseci do 2 GODINE!

Autor:

Vesti

29.04.2024

11:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ne jenjava zaraza malih boginja!

PRIJAVLJENA PORODIČNA EPIDEMIJA ZARAZNE BOLESTI! Na udaru OVAJ grad u Srbiji - bolesna deca od 15 meseci do 2 GODINE!

Foto: shutterstock

U Srbiji je potvrđeno da je još pet osoba zaraženo malim boginjama, što dovodi ukupan broj obolelih na 68 od početka godine. Najnoviji slučajevi su zabeleženi u Nišu, gde je takođe zabeležena i jedna porodična epidemija.

Prema najnovijem izveštaju Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", u Nišu su rеgistrоvаnа tri slučаја оbоlеvаnjа оd mоrbilа kоd nеvакcinisаnе dеcе uzrаstа оd 15 mеsеci dо dvе gоdinе.

- Dvoje dece su u оkviru pоrоdičnе еpidеmiје, kоја је priјаvljеnа 24. aprila 2024. gоdinе. Dvа slučаја su lаbоrаtоriјski pоtvrđеnа, а јеdаn је pоrоdični kоntакt lаbоrаtоriјski pоtvrđеnоg slučаја.

Dete (4) zaraženo u Novom Pazaru

Prvi slučaj morbila u Novom Pazaru zabeležen je kod četvorogodišnjeg deteta iz tog grada koje nije bilo vakcinisano. Dete je najpre primljeno u bolnicu u Novom Pazaru, a zatim prebačeno u Beograd. Naknadnim testiranjem potvrđeno je da je reč o oboljenju od morbila.

Dete je trenutno u stabilnom stanju i to je ono što je najvažnije. Ono što nas brine jeste da su ostvareni brojni kontakti u mestu gde stanuje, u bolnici. Mlađa, trogodišnja sestra koja takođe nije bila vakcinisana dobila je temperaturu. Na nama je da u narednom periodu pokušamo da pronađemo sve kontakte i u sardnji sa pedijatrima ispratimo stanje - rekao je prim. dr Šefadil Spahić direktor Zavoda za javno zdravlje u Novom Pazaru ranije.

On je naglasio da nema potrebe za panikom, budući da je slučaj morbila u Novom Pazaru sporadičan, te je uporedio trenutnu situaciju sa mnogo težom koja je bila pre šest ili sedam godina.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading