ZARAZA BUKNULA U CELOJ SRBIJI! Zbog ove bolesti pune ambulante, OVI GRADOVI SU NA UDARU!

Autor:

Vesti

10.04.2024

12:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Najnoviji slučajevi su zabeleženi u Vranju

ZARAZA BUKNULA U CELOJ SRBIJI! Zbog ove bolesti pune ambulante, OVI GRADOVI SU NA UDARU!

Foto: shutterstock

Iako se manje govori o njima, male boginje i dalje se dijagnostikuju kod pacijenata u Srbiji, pokazuje najnoviji izveštaj Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut". Prema najnovijim podacima, u poslednjoj nedelji, morbile su registrovane kod još 8 osoba.

Od početka godine do 5. aprila ove godine, male boginje su dijagnostikovane kod 54 osobe. To je povećanje za 8 u odnosu na prethodni izveštaj zaključno sa 29. martom, kada je ukupan broj osoba kod kojih su morbile potvrđene iznosio 46.

Najveći broj obolelih i dalje je u Beogradu, gde je epidemija prijavljena 22. februara, sa 41 osobom kod koje su dijagnostikovane morbile.

Takođe, morbile su potvrđene i u Novom Sadu, Staroj Pazovi, Boru, Valjevu, Mionici...

Najnoviji slučajevi su zabeleženi u Vranju, kod osobe od 42 godine čiji je vakcinalni status nepoznat, 4. aprila.

Istog dana i sutradan, 5. aprila, potvrđena su četiri slučaja morbila u Južnobanatskom okrugu - dva u Pančevu i po jedan u Kovinu i Kovačici.

Obolele osobe su uzrasta 15, 26, 30 i 33 godine i njihov vakcinalni status je nepoznat - navodi se u izveštaju "Batuta".

Simptomi malih boginja

Prve promene koje liče na zrna griza najčešće su Koplikove mrlje i mogu se primetiti iznad gornjih kutnjaka. Ovi simptomi obično se javljaju pre ostalih simptoma infekcije.

Ostali simptomi se razvijaju postepeno. Zaražena osoba može osećati opštu slabost, glavobolju, temperaturu, malaksalost, bezvoljnost. Ovi simptomi su slični simptomima obične prehlade.

Najkarakterističniji simptom infekcije virusom morbila je osip. Male, crvene tačkice počinju da se pojavljuju nekoliko dana nakon prvih simptoma. Obično se prvo pojavljuju na licu i vratu, a zatim se šire na ostale delove tela. Osip može biti praćen visokom temperaturom, koja može biti iznad 40°C.

Najveća zaraznost infekcije se smatra da je pre osipa i u narednim danima, dok osip ne počne da se povlači.

Osip je takođe prisutan i kod infekcije ovčijim boginjama, ali je to samo jedan od simptoma koji se razlikuje od osipa kod morbila. Osip kod ovčijih boginja obično uzrokuje svrab kože, što nije slučaj kod osipa uzrokovanog infekcijom virusom morbila.

BONUS VIDEO

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jelena

10.04.2024 15:45

Kakve veze ima vakcinalni status osobe od 42 godine, kada vakcina deluje samo određeni period, ali sigurno ne do 42. godine. Ali zato, ako preležite male boginje kao mali, ostaje vam imunizacija zauvek, kao kod mene.