MALE BOGINJE NE JENJAVAJU! Za 7 dana 6 novih slučajeva, svi iz Beograda

Autor:

Vesti

02.04.2024

09:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beograd i dalje prednjači po broju obolelih od malih boginja, sa 39 registrovanih slučajeva.

MALE BOGINJE NE JENJAVAJU! Za 7 dana 6 novih slučajeva, svi iz Beograda

Foto: Shutterstock

Poslednji izveštaji Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" ukazuju na upornu širenje malih boginja u zemlji. Prema najnovijim podacima, u protelih nedelju dana, broj potvrđenih slučajeva oboljenja povećao se za 6 osoba, čime je ukupan broj obolelih od početka godine dostigao 46.

Beograd i dalje najpogođeniji

Beograd i dalje prednjači po broju obolelih od malih boginja, sa 39 registrovanih slučajeva. Interesantno je da među obolelima ima dece uzrasta od jedne do pet godina, od kojih je devetoro bilo nevakcinisano, dok je jedno primilo samo jednu dozu vakcine sa komponentom protiv morbila. Takođe, zabeleženo je da su komplikacije, poput upale pluća, prisutne kod troje obolelih.

Registrovani slučajevi u ostalim delovima zemlje

Pored Beograda, male boginje su registrovane i u drugim delovima zemlje. Tako je zabeležen slučaj oboljenja kod osobe iz Novog Sada, koja je bila nepotpuno vakcinisana MMR vakcinom, kao i kod osoba iz Stare Pazove, Severnobanatskog okruga, Valjeva, Mionice i Bora.

Inkubacija i simptomi malih boginja

Inkubacija malih boginja traje od 7 do 18 dana, nakon čega se javljaju simptomi poput povišene telesne temperature, sekrecije iz nosa, kašlja, konjunktivitisa, kao i karakteristične ospe na koži. Obolela osoba postaje zarazna poslednjeg dana inkubacije, a ostaje zarazna još 4 dana nakon pojave ospe.

Komplikacije kod dece i odraslih

Komplikacije malih boginja su češće kod dece mlađe od 5 godina i odraslih starijih od 20 godina. One mogu uključivati zapaljenje pluća, zapaljenje srednjeg uha, dijareju, zapaljenje mozga i gubitak vida. U prethodnoj epidemiji malih boginja u Srbiji tokom 2017. i 2018. godine, registrovano je oko 5800 obolelih, od kojih je 93% bilo nevakcinisano, nepotpuno vakcinisano ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Takođe, zabeleženo je 15 smrtnih ishoda, od kojih je četvoro bilo dece mlađe od 5 godina.

Pooštreni epidemiološki nadzor

U Srbiji su od 7. februara na snazi pooštrenje mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama. Morbile se prenose direktnim kontaktom sa obolelom osobom, ali i putem vazduha respiratornim kapljicama koje emituje obolela osoba. Zbog toga je važno da se sprovedu sve preventivne mere kako bi se zaustavilo dalje širenje ovog virusa.

Male boginje su ozbiljna bolest koja može imati teške posledice, stoga je važno da se vakcinacija sprovede u skladu sa preporukama stručnjaka kako bi se zaštitila populacija od ove opasne infekcije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading