ŠIRI SE ZARAZNA BOLEST: Može biti smrtonosna, deca su PRVA NA UDARU, a jedino ovako može se odbraniti od nje

Autor:

Svet

19.03.2024

20:12

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svetu je poslato ozbiljno upozorenje

ŠIRI SE ZARAZNA BOLEST: Može biti smrtonosna, deca su PRVA NA UDARU, a jedino ovako može se odbraniti od nje

Foto: shutterstock

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je na porast broja zaraženih malim boginjama i pozvala na vakcinaciju protiv ove zarazne bolesti.

"Vakcinisanje dece koja su propustila vakcinaciju protiv malih boginja tokom pandemije kovida 19 su od najveće važnosti", rekla je direktorka za imunizaciju SZO Kejt O'Brajen i istakla da je u porastu broj zaraženih širom sveta.

Ukazuju da je u više od 50 zemalja zabeležen zabrinjavajući broj zaraženih, koji je dvostruko veći od broja zaraženih 2022. godine.

Male boginje, odnosno morbile, su veoma zarazna virusna bolest koja izaziva simptome slične gripu i osip. Može dovesti i to fatalnog ishoda. Ipak, protiv ove bolesti postoji vakcina (u Srbiji MMR vakcina).

Zapaljenje pluća se javlja kod svake 20. obolele osobe, a obolela osoba je zarazna četiri dana pre izbijanja ospe i četiri dana nakon toga.

Komplikacije su češće kod dece mlađe od pet godina i odraslih osoba starijih od 20 godina. Zapaljenje pluća predstavlja ozbiljnu komplikaciju, koja može dovesti do smrtnog ishoda.

Morbile, koje su trebalo da budu iskorenjene, ponovile su svoj povratak na velika vrata, izazivajući zabrinutost među zdravstvenim radnicima i stanovništvom. Vakcinacija ostaje ključna mera za suzbijanje ove zarazne bolesti, a edukacija o značaju imunizacije i razbijanju mitova o njenim štetnim efektima igra ključnu ulogu u prevenciji širenja morbila.

Iz SZO navode da je pandemija kovida 19 masovno poremetila vakcinaciju širom sveta, kao i da je oko 60 miliona dece propustilo da primi svoju dozu tokom tog perioda.

"Sada je trka, da li možemo dovoljno brzo da vakcinišemo decu, ili će doći do intenziviranja epidemija", saopšteno je iz SZO.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading