RODITELJI U STRAHU ZAKAZUJU VAKCINE! Dvoje dece završilo na respiratoru, nekoliko imalo komplikacije od malih boginja - SVE VIŠE ANTIVAKSERA MENJA MIŠLJENJE I TRAŽI MMR!

Autor:

Vesti

26.02.2024

06:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trenutno je zatišje, što se tiče velikog kašlja.

RODITELJI U STRAHU ZAKAZUJU VAKCINE! Dvoje dece završilo na respiratoru, nekoliko imalo komplikacije od malih boginja - SVE VIŠE ANTIVAKSERA MENJA MIŠLJENJE I TRAŽI MMR!

Foto: SAVO PRELEVIC / AFP / Profimedia

Veliki kašalj je zarazna bolest koja može biti posebno ozbiljna kod male dece. Zbog toga je vest da su dva deteta, koja su bila na odeljenju za lečenje plućnih bolesti u Institutu za majku i dete, sada u dobrom stanju, veoma ohrabrujuća. Prolazak kroz težak period lečenja, uključujući i potrebu za ventilacijom, pokazuje koliko ova bolest može biti opasna.

Zamenik direktora Instituta, Vladislav Vukomanović, ukazuje na trenutno zatišje u slučajevima velikog kašlja, što može biti rezultat uspešnih vakcinacionih programa. Vakcinacija protiv velikog kašlja je obavezna i počinje već u drugom mesecu života deteta. Ova vakcina se daje u nekoliko doza i završava se pre polaska u školu, što pomaže u stvaranju imuniteta kod dece protiv ove potencijalno smrtonosne bolesti.

Potvrđen je još jedan slučaj malih boginja - obolelo je jednogodišnje dete koje je nevakcinisano i koje je bilo u Rumuniji. Tako se broj obolelih povećao na 17, od toga 14 u Beogradu, gde je i prijavljena epidemija, a troje u Vojvodini. Među zaraženima od malih boginja su deca, ali i stariji od 40 godina. Ono što im je zajedničko - gotovo identičan vakcinalni status.

- Od 17 slučajeva desetoro su obolela deca koja nisu vakcinisana. Kod petoro odraslih, starijih od 40 godina, nepoznat je vakcinalni status. Samo je dvoje obolelih sa vakcinacijom u jednoj dozi - kaže direktorka Instituta "Batut" prof. dr Verica Jovanović.

Stručnjaci predviđaju porast broja slučajeva oboljevanja, što je dovelo do pojačanih aktivnosti u domovima zdravlja, posebno usmerenih na reviziju medicinskih kartona dece. Cilj ove revizije je da se utvrdi da li su sva deca primila neophodne vakcine.

- Postoji pojačan obuhvat vakcinacijom u ovom trenutku. Ovaj trend ne sme da stane, jer je to glavna mera zaštite od pojave morbila. Roditelji su pojačano zainteresovani i ukoliko je došlo do propusta, mi zaista očekujemo da će se u ovom periodu ovakvom merom pojačati obuhvat imunizacije - rekla je dr Jovanović.

Nemamo naviku da idemo na sistematski pregled

Većina građana Srbije, tačnije 62%, nikada nije posetila nijedan preventivni pregled, što ukazuje na značajan propust u korisćenju preventivnih zdravstvenih usluga. Samo 4% stanovništva redovno koristi sve dostupne opcije za preventivne preglede, dok se jedna trećina, ili 33%, odlučuje za povremene preglede. Ovi podaci stavljaju Srbiju na deljeno prvo mesto sa Poljskom po pitanju izbegavanja preventivnih pregleda među 16 analiziranih evropskih zemalja.

Razlozi zbog kojih ljudi izbegavaju preglede su različiti: 35% njih navodi nedostatak informacija o tome koji pregledi su im potrebni, 23% nema vremena za preglede, dok se 12% plaši mogućnosti da dobiju lošu dijagnozu. Ovi podaci ukazuju na potrebu za boljom edukacijom i informisanjem građana o važnosti i dostupnosti preventivnih pregleda, kao i na potrebu za radom na smanjenju straha od mogućih loših vesti koje bi ti pregledi mogli doneti.

(Novosti)

BONUS VIDEO

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading