EVO ZAŠTO NIJE VAKCINISANO DETE KOJE JE DOBILO MALE BOGINJE! Majka zaražena prva!

Autor:

Vesti

08.02.2024

10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majka se zarazila u inostranstvu!

EVO ZAŠTO NIJE VAKCINISANO DETE KOJE JE DOBILO MALE BOGINJE! Majka zaražena prva!

Foto: shutterstock

Dete staro 15 godina kod kojeg su potvrđene male boginje, nije bilo vakcinisano MMR vakcinom zbog medicinskih kontraindikacija, piše Telegraf.

Dijagnoza malih boginja postavljena je detetu pre dva dana, 6. februara, u Institutu "Torlak" za virusologiju, vakcine i serume, dok je juče potvrđeno da je i njegova majka zaražena morbilima.

Kako je prethodno objavljeno, zaraza malim boginjama dogodila se u inostranstvu, pri čemu je prvo majka bila zaražena, a zatim je prenela virus na svoje dete.

Prema izveštajima, majka i sestra dečaka su bile vakcinisane, pri čemu sestra nije razvila bolest. Trenutno se vrši provera svih osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim dečakom i njegovom majkom.

- Moram reći da je i kod majke dečaka potvrđeno ovo obolenje. Majka obolelog dečaka je pre njega imala simptome, isto je imala suspektnu upalu pluća i kod nje su dokazane morbile - navela je dr Slavica Maris iz Zavoda za javno zdravlje jutros  za Pink.

Dete od 15 godina koje je obolelo nalazi se u Klinici za infektivne i tropske bolesti u Univerzitetskom klinikom centru Srbije zbog upale pluća.

Vakcina jedina preventiva

Dr Olivera Todorović, načelnica pedijatrije DZ Palilula, istakla je jutros za Tanjug da imunizacija ipak nije zadovoljavajuća.

- Redovno dajemo vakcine po preporuci Batuta deci za upis u prvi razred, prvo vakcine MMR i Tetraxim koji ima per komponentu pa onda zakazivanje pregleda kod specijalista, pregledamo kartone godista 2015. i  2016, kao i dece uzrasta od godinu do 5 godina i pozivamo da dođu zbog propuštenih doza kako bi smo podigli  procemat imunizovanih koji mora biti preko 95 posto - rekla je dr Todorović. 

 Ona je istakla da je preventiva morbila i pertusisa, naravno, vakcina, a preventiva za viruse smanjeno okupljanje, redovni obroci, san, kao i suplementi.

- Sada je broj vakcinisanih od MMR-a oko 80 odsto, što je nedovoljno. Broj vakcinisanih od pertusisa oko 90 posto pred školu, a u drugoj godini 86 posto što je svakako nedovoljno - rekla je dr Todorović.

BONUS VIDEO:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading