OBISTINILE SE CRNE SLUTNJE - SRBIJA NA KORAK DO NOVE EPIDEMIJE! Bohucki izneo zabrinjavajuću činjenicu o prvom slučaju MALIH BOGINJA: Ko zna koga je ta osoba...

Autor:

Vesti

07.02.2024

15:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dr Bohucki ističe da je nulti slučaj verovatno bio u tranzitu kroz Srbiju, a bolest se lako širi kapljičnim putem.

OBISTINILE SE CRNE SLUTNJE - SRBIJA NA KORAK DO NOVE EPIDEMIJE! Bohucki izneo zabrinjavajuću činjenicu o prvom slučaju MALIH BOGINJA: Ko zna koga je ta osoba...

Foto: shutterstock

Nedavni slučaj malih boginja kod 15-godišnjeg deteta u Beogradu je alarmirao domaće epidemiologe.

Dete, koje nije vakcinisano, hospitalizovano je zbog komplikacija, a stručnjaci ističu da je zabrinjavajuće to što nije putovalo van zemlje, već je zaraženo u Srbiji.

Ovo navodi na zaključak da postoji osoba koja širi zarazu po Srbiji, a da je većina zaraženih možda i sa blagom kliničkom slikom.



Epidemiolog dr Nebojša Bohucki  za Blic izražava zabrinutost zbog niskog vakcinalnog obuhvata MMR vakcinom u Srbiji. Prema podacima "Batuta" iz 2022. godine, obuhvat prve doze vakcine iznosi 81,3%, dok obuhvat revakcine iznosi 89,5%. Ove brojke su znatno ispod preporučenog obuhvata od 95%. Takođe, postoji i pitanje osoba koje su primile samo jednu dozu vakcine, a nisu stasale za drugu ili iz drugih razloga nisu primile nijednu dozu.

Dr Slavica Maris, epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, ukazuje na činjenicu da ne postoji kolektivni imunitet u Srbiji, što predstavlja idealne uslove za širenje epidemije malih boginja. S obzirom na nedovoljan vakcinalni obuhvat, postoji realna opasnost da se epidemija proširi na veći broj osoba.

Misteriozni nulti slučaj i rizici za nevakcinisane osobe

Dr Bohucki ističe da je nulti slučaj verovatno bio u tranzitu kroz Srbiju, a bolest se lako širi kapljičnim putem. Takođe, naglašava da je nevakcinisano dete imalo težu kliničku sliku, što ukazuje na ozbiljnost situacije, s obzirom na moguće komplikacije kao što su upala pluća i čak encefalitis, koji retko, ali ipak mogu dovesti do smrtnog ishoda, naročito kod najmlađe populacije.

Srbija se suočava sa ozbiljnom pretnjom od epidemije malih boginja, a nedovoljan vakcinalni obuhvat predstavlja veliki izazov za lokalne zdravstvene vlasti. Neophodno je preduzeti hitne mere kako bi se sprečilo dalje širenje ove opasne bolesti i zaštitila populacija, naročito najranjivije grupe, od potencijalnih ozbiljnih komplikacija.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading