MMR VAKCINA I RODITELJI SA NEDOUMICAMA: Ukoliko je vaše dete BUDUĆI PREDŠKOLAC, ovih SEDAM STVARI morate da znate! VAŽNO

Autor:

Vesti

07.03.2024

06:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Donosimo odgovore na sedam nedoumica.

MMR VAKCINA I RODITELJI SA NEDOUMICAMA: Ukoliko je vaše dete BUDUĆI PREDŠKOLAC, ovih SEDAM STVARI morate da znate! VAŽNO

Foto: Shutterstock

Kada je reč o vakcinaciji dece pred upis u školu, postoji mnogo nedoumica i pitanja koja muče roditelje. Da biste bili sigurni da ste informisani, evo odgovora na sedam najčešćih pitanja koja je dala pedijatar dr Jelena Mitrović, načelnica Doma zdravlja Čukarica.

Da li deca moraju primiti MMR vakcinu pre podnošenja dokumenata za upis u 1. razred?

Da, deca moraju da budu kompletno vakcinisana pre polaska u prvi razred. Ovo uključuje i MMR vakcinu, koja je cepivo protiv malih boginja, zaušaka i rubeola.

Koje vakcine treba još da prime pored MMR?

Pored MMR vakcine, deca treba da prime i revakcinu "tetraksima" koje sadrži komponente koje štite od tetanusa, velikog kašlja, difterije i dečje paralize.

Može li vakcinacija biti odložena za decu koja nemaju zdravstvene probleme, pod kojim uslovima i na koliko?

Odlaganje vakcinacije vrši se samo ukoliko dete ima medicinsku indikaciju za odlaganje ili kontraindikaciju za primanje vakcine. Ukoliko nema takvih problema, vakcinacija se ne može odložiti.

MMR vakcina nema veze s autizmom

Jedna od zanimljivih činjenica je da su studije dokazale da MMR vakcina nema veze sa autizmom, uprkos nekim prethodnim uverenjima. Pedijatar Dejan Jonev ističe da su brojne studije utvrdile da vakcina MMR nema nikakve veze sa autizmom, što je važno naglasiti roditeljima koji možda imaju takve nedoumice.

Privatni lekar može da da vakcinu i potvrdu o vakcinaciji?

Samo izabrani lekari u domu zdravlja daju potvrdu za upis u školu. Dete može i privatno primiti vakcinu, ali dokaz o tome mora doneti izabranom pedijatru. U slučaju da roditelji odluče da dete primi vakcinu kod privatnog lekara, važno je da se obezbedi validna potvrda koja će biti priznata prilikom upisa u školu.

Oružje protiv zaraznih bolesti

MMR vakcina se pokazala kao efikasno oružje protiv zaraznih bolesti poput malih boginja, zaušaka i rubeola. Prva doza se prima od navršenih 12 meseci deteta jednom dozom kombinovane žive vakcine i treba je sprovesti pravovremeno do navršenih 15 meseci života.

Postoji li mogućnost zloupotrebe privatnih lekara?

Mora da postoji izveštaj privatnog lekara sa zalepljenim serijskim brojem date vakcine kako bi se sprečila mogućnost zloupotrebe. Iako većina roditelja vodi decu u domove zdravlja radi vakcinacije, postoji mogućnost da neki roditelji koriste usluge privatnih lekara, ali je bitno da se ova praksa obavlja uz odgovarajuće provere i dokumentaciju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)

Loading