MINISTARSTVO ZDRAVLJA ZBOG MALIH BOGINJA NAJAVILO HITNU REVIZIJU VAKCINALNIH KARTONA! Evo šta je svaki roditelj u obavezi da uradi!

Autor:

Vesti

08.02.2024

20:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iz Ministarstva zdravlja stigao je apel roditeljima da u dogovoru sa izabranim lekarom deteta zakažu termine za dolazak na vakcinalni punkt u domu zdravlja.

MINISTARSTVO ZDRAVLJA ZBOG MALIH BOGINJA NAJAVILO HITNU REVIZIJU VAKCINALNIH KARTONA! Evo šta je svaki roditelj u obavezi da uradi!

Foto: www.profimedia.rs

Ministarstvo zdravlja najavilo je sprovođenje hitne i vanredne revizije vakcinalne kartoteke nakon što su u poslednja dva dana potvrđena dva slučaja malih boginja, pišu beogradski mediji. Ovo je naročito zabrinjavajuće jer je drugi slučaj potvrđen sedam godina od početka poslednje velike epidemije ove infektivne bolesti, za koju postoji obavezna MMR vakcina.

Iz Ministarstva zdravlja stigao je apel roditeljima da u dogovoru sa izabranim lekarom deteta zakažu termine za dolazak na vakcinalni punkt u domu zdravlja. Takođe, pedijatri u domovima zdravlja su pozvani da evidentiraju nevakcinisanu i nepotpuno vakcinisanu decu prema uzrastu i sprovedu njihovu vakcinaciju u skladu sa kalendarom imunizacije. Ministarstvo ističe da je vakcinacija stvar individualne, ali i kolektivne odgovornosti, te da je jedina mera zaštite od teških kliničkih formi obolevanja, bolničkog lečenja i smrtnih ishoda.

U prethodnom periodu, situacija sa malim boginjama je zabrinjavajuća, s obzirom na to da su zaraženi širili virus na 15 osoba, posebno naglašavajući rizik za one koji nisu imunizovani. Ovo naglašava važnost vakcinacije i sprovođenja preventivnih mera kako bi se suzbila mogućnost daljeg širenja ove opasne bolesti.

Dodatno, potvrđen je još jedan slučaj malih boginja u Beogradu, što je dovelo do pooštravanja nadzora nad ovom bolešću. Važno je da javnost bude svesna ozbiljnosti situacije i preduzme odgovarajuće korake kako bi se zaštitila od potencijalnog širenja malih boginja.

Bonus video

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading