LEKARI U SRBIJI UPOZORAVAJU - SPREMA NAM SE NOVA EPIDEMIJA! Evo šta sve mogu da vam uradi male boginje u organizmu - vakcinacija jedini spas!

Autor:

Vesti

08.02.2024

13:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Strahuje se od scenarija pre 6 godina.

LEKARI U SRBIJI UPOZORAVAJU - SPREMA NAM SE NOVA EPIDEMIJA! Evo šta sve mogu da vam uradi male boginje u organizmu - vakcinacija jedini spas!

Foto: shutterstock

Od jutros pedijatri i epidemiolozi upozoravaju na visoki rizik od ponovne epidemije morbila u Srbiji, nakon što su potvrđeni prvi slučajevi ove bolesti kod majke i njenog petnaestogodišnjeg sina.

Stručnjaci naglašavaju da postoji ozbiljna mogućnost da Srbija doživi ponavljanje situacije iz 2018. godine, kada je zemlja bila pogođena epidemijom malih boginja. Upozoravaju da su nekad mislili da će morbile ostati samo tema iz udžbenika, ali se sada suočavamo sa perspektivom druge epidemije u roku od samo pet godina.

Lekari upozoravaju na povećanu pojavu velikog kašlja, sezonskih respiratornih infekcija, gripa, i sada malih boginja, naglašavajući da smo blizu epidemije i ističući hitnu potrebu za vakcinacijom.

Republika

Foto: shutterstock

Male boginje

Pedijatrica Biljana Jeremić u emisiji "Jutro na Blic" naglasila je da se svi jasno sećaju perioda 2017-2018. godine, kada je zabeležen značajan broj slučajeva zaraze malim boginjama.

- Naglašavam da je se sve ovo dešava zbog malog obuhvata imunizacije, odnosno vakcinacije to je prva i osnovna prevencija. Nažalost, preti nam epidemija. Mi smo mislili da ćemo male boginje viđati samo u knjigama infektivnih bolesti, ali tu situaciju sada srećemo u svakodnevnoj praksi - kaže dr Jeremić i dodaje:

"Najugroženija su deca koja nisu vakcinisana MMR vakcinom. Prva doza daje se između 13. i 15. meseca, ali nije poznato ni kakvo je stanje antitela kod starije populacije".

On će padati vremenom, tako da s obzirom na to da imamo jako loš obuhvat vakcinacije, koji je oko 81,3 odsto po podacima "Batuta" iz 2022. godine, govori u prilog tome da će najverovatnije doći do epidemije - kaže dr Jeremić.

Kako je navela, glavni indikator da je neko zaražen malim boginjama jeste ospa, ali i:

  • povišena temperatura
  • konjuktivitis
  • curenje iz nosa
  • otečeni limfni čvorovi
  • ospa koja ide od glave na dole

Napominje i da se klinička slika jako brzo razvija i da se odmah treba javiti lekaru.

Ono što je posebno opasno kod ove bolesti, to je da je osoba najzaraznija onda kada ni ne zna da je bolesna, jer u toj fazi se još ne pojavljuju nikakvi simptomi, a bolest je veoma zarazna, zapravo jedna od najzaraznijih. Bolest se prenosi direktnim kontaktom, kašaljem, kijanjem, ili vazdušnim putem. Lekari upozoravaju da jedna zaražena osoba u u potpuno nevakcinisanoj sredini može da zarazi čak između 14 i 16 osoba!

Od upale pluća do smrti

Doktorka Slavica Maris, epidemiolog, otkrila je danas za "Pink" da je potvrđen i drugi slučaj malih boginja, kod majke dečaka (15), koji je već hospitalizovan usled komplikacija i upale pluća.

- Majka obolelog dečaka je pre njega imala simptome, upalu pluća i kod nje su naknadno dokazane morbile - navela je Maris za Pink.

Kako je rekla, ne bi komentarisala razloge zbog kojih dečak nije vakcinisan, ali njegova sestra jeste i nije obolela.

- Najugroženija su deca koja su pothranjena, koja imaju slab imunitet. Najčešća komplikacije upala pluća - 1 na 20, od koje najčešće nastaju smrtni ishodi. Zatim, imamo upalu uha, a 1 na 1.000 obolelih može dobiti zapaljenje mozga, koje može dovesti do ozbiljnih komplikacija, i smrtnog ishoda - upozorila je dr Maris i dodala da može doći i do upale uha.

BONSU VIDEO;

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading