NE PANIČITE! Ovo su načini da proverite da li ste vakcinisani PROTIV MALIH BOGINJA - Loše vesti za one koji su rođeni 1994. godine!

Autor:

Vesti

08.02.2024

14:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za sve koji brinu o svom imunitetu, važno je znati da se postojanje antitela na viruse morbila može utvrditi jednostavnom analizom krvi.

NE PANIČITE! Ovo su načini da proverite da li ste vakcinisani PROTIV MALIH BOGINJA - Loše vesti za one koji su rođeni 1994. godine!

Foto: shutterstock

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" potvrdio je pojavu novih slučajeva malih boginja kod deteta od 15 godina i njegove majke.

Dete, koje nije vakcinisano MMR vakcinom, hospitalizovano je zbog zapaljenja pluća, dok je majka takođe zaražena morbiliama. Interesantno je da su se oboje zarazili u inostranstvu, gde je majka prva pokazala simptome bolesti, prenoseći ih na dete.


Test iz krvi kao najsigurnija metoda utvrđivanja imuniteta

Za sve koji brinu o svom imunitetu, važno je znati da se postojanje antitela na viruse morbila može utvrditi jednostavnom analizom krvi. Testom se utvrđuje da li je osoba stekla imunitet preležavanjem bolesti ili vakcinacijom, čime se eliminiše rizik od ponovne infekcije.
Republika

Foto: shutterstock

 

 


Imunizacija protiv malih boginja

Imunizacija protiv malih boginja u Srbiji započela je 1971. godine, a od 1984. se primenjuje vakcina protiv morbila i zauški u jednoj dozi. Od 1994. godine se primenjuje trovalentna vakcina MMR u dve doze, čime se postiže kompletna zaštita. Ipak, postoji veliki broj ljudi koji su primili samo jednu dozu vakcine, a samim tim nisu u potpunosti zaštićeni.

Delimična zaštita kod nekompletno vakcinisanih

Osobe rođene između 1970. i 1990. godine, koje su primile samo jednu dozu vakcine, takođe imaju određenu zaštitu, mada nije potpuna. Za potpunu zaštitu, preporučuje se urađivanje testa iz krvi kako bi se utvrdilo da li je imunitet kompletno razvijen.

Preležane boginje i sticanje imuniteta

Nakon preležanih boginja, stvara se doživotni imunitet, ali je važno znati da preležane ovčije boginje ne pružaju zaštitu od malih boginja. Stoga je važno proveriti svoj imunitet kako bi se sprečila mogućnost ponovne infekcije.

U svetlu novih slučajeva malih boginja, važno je da građani budu svesni značaja vakcinacije i redovnih medicinskih pregleda kako bi se očuvalo zdravlje celokupne populacije.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading