MAJKA IMALA MALE BOGINJE I KAD JE BILA MALA! Nove informacije o stanju zaraženih!

Autor:

Vesti

08.02.2024

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Majka petnaestogodišnjeg dečaka, koji je registrovan kao prvi slučaj malih boginja u Srbiji nakon deset meseci, sama je prethodno zaražena ovim virusom i takođe je prenela bolest na svog sina, koji nije vakcinisan protiv morbila.

MAJKA IMALA MALE BOGINJE I KAD JE BILA MALA! Nove informacije o stanju zaraženih!

Foto: shutterstock

Iako je dečak prvi zvanično potvrđen slučaj, njegova majka je zapravo prvo zaražena, ali je potvrda o njenoj zarazi stigla nakon potvrde sinove.

Dr Ivana Begović Lazarević danas je objavila nove informacije o ovom slučaju, izazivajući pitanja o mogućnosti da je majka morbile preležala dva puta, što bi bilo izuzetno neobično s obzirom na to da preležana bolest obično ostavlja trajni imunitet.

Razmatra se mogućnost izbijanja epidemije malih boginja, s obzirom na visok procenat dece koja nisu vakcinisana u Srbiji. Ovoj temi su se posvetili dr Ivana Begović Lazarević, epidemiolog iz Gradskog zavoda za javno zdravlje, i pedijatar dr Saša Milićević u toku emisije "Uranak" na K1 televiziji.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Male boginje

U medijima se pojavila informacija, da je majka dečaka prva dobila male boginje, a dr Lazarević demantovala navode da je ona bila hospitalizovana.

- Mama nije bila hospitalizovana. Majka je imala akutnu formu bolesti koju je preležala kod kuće, ali prilikom prikupljanja podataka, kada je sumnjalo na bolest kod njenog sina, saznali smo da je majka imala vrlo slične simptome u istom periodu, pre nego što su se simptomi javili kod sina. Ona je uspešno preležala bolest u kućnim uslovima - rekla je doktorka Begović Lazarević.

Juče, kako dodaje, nakon što je postavljena sumnja da je majka prva obolela, stigla je potvrda da je kod nje dijagnostikovana infekcija morbila, s tim što je dijagnostika vršena na osnovu uzorka krvi, budući da je prošlo vreme za uzimanje brisa iz ždrela.

- Nikada nije bila hospitalizovana. Majka se zarazila van Srbije i prenela bolest svom sinu nakon povratka - kaže doktorka i dodaje da je epidemija moguća, jer nismo dostigli potrebni obuhvat vakcinisanih:

"Virus još uvek nije u cirkulaciji kod nas, ali s obzirom na trenutni stepen vakcinacije koji još nije dostigao 95 posto, postoji uvek rizik od pojave virusa morbila, koji je jedan od najzaraznijih. Ovo stvara povoljne uslove i predispozicije za širenje virusa među osetljivim grupama, posebno među osobama koje nisu vakcinisane, što može rezultirati povećanjem broja obolelih. Efekti ovoga će se verovatno pokazati u narednom periodu".

Republika

Foto: www.profimedia.rs

Male boginje

Majka nije vakcinisana

Poznato je da majka dečaka, koji je zaražen malim boginjama, nije vakcinisana protiv ove bolesti, uprkos tome što u njenom medicinskom kartonu stoji da je kao dete već imala male boginje.

Majka je dala na uvid svoj zdravstveni karton u kome je naznačeno da je u detinjstvu preležala morbile. Međutim, imajući u vidu da je dijagnoza tada postavljana na osnovu kliničke slike, a ne laboratorijskih analiza, i da postoji mogućnost da drugi virusi izazivaju slične simptome, kao što su temperatura i osip, ta dijagnoza nije apsolutno pouzdana. Takođe, s obzirom na to da su morbili bolest koja se obično preležava samo jednom u životu, sumnja se da je majka zaista preležala ovu bolest ukoliko je sada imala potvrđeni slučaj. Ćerka u ovoj porodici je redovno vakcinisana i trenutno je u dobrom zdravstvenom stanju - kaže doktorka.

Begović Lazarević dodaje da je u slučaju ovog dečaka, "majka sledila savete lekara".

- U slučaju dečaka, majka je sledila savet lekara o odlaganju vakcinacije, međutim, Gradski zavod nema pisani dokument koji potvrđuje ovu preporuku. Dečak je trenutno u dobrom zdravstvenom stanju, i nadamo se da će sve dalje proteći bez problema - rekla je doktorka.

Epidemija malih boginja u Srbiji, poslednji put je zabeležena 2017/18 godine. Tada je bilo preko 6.000 obolelih i 15 smrtnih ishoda. Samo u Beogradu je bilo 2.100 zaraženih. Dr Ivana Beogović Lazarević kaže, da je tada obuhvat bio 98 posto.

BONUS VIDEO:

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading