NOVA DRAMA U CRVENOM MORU! Dve eksplozije blizu obala Jemena: Nepoznata plovila meta dronova i projektila!

Autor:

Svet

26.12.2023

14:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanske pomorske vlasti su danas izvestile o dva značajna incidenta blizu obale Jemena u Crvenom moru, gde su se dogodile eksplozije nakon što su primećene bespilotne letelice i projektili u dva odvojena slučaja.

NOVA DRAMA U CRVENOM MORU! Dve eksplozije blizu obala Jemena: Nepoznata plovila meta dronova i projektila!

Foto: VINCENT JANNINK / AFP / Profimedia, Shutterstock

Ovi dramatični događaji odigrali su se nedaleko od grada Hodej na jemenskoj obali, a informacije su prenete izvorima agencije Rojters.

Prema izveštaju, prva eksplozija desila se na oko pet nautičkih milja od plovila koje se nalazilo 50 nautičkih milja zapadno od grada Hodej. Neposredno pre te eksplozije, primećene su dve bespilotne letelice, čije učešće u incidentu ostaje nejasno.

U odvojenom incidentu, do eksplozije je došlo na oko četiri nautičke milje od plovila koje se nalazilo 60 milja udaljeno od Hodeje. U ovom slučaju, primećeni su projektili, dodatno uvećavajući misteriju oko identiteta i namere aktera ovog incidenta.

Bitno je napomenuti da još uvek nije jasno da li su ista plovila učestvovala u oba incidenta, budući da su ostaIa neidentifikovana. Detalji o teretima koje su plovila prevozila ili smeru kretanja takođe su nepoznati.

Britanske vlasti nisu pružile informacije o pravcu iz kojeg su dolazile bespilotne letelice ili ispaljeni projektili.

Ovi incidenti su se desili nedelju dana nakon što su Sjedinjene Američke Države objavile pokretanje međunarodne inicijative za pomorsku bezbednost u Crvenom moru, odgovarajući na napade jemenskih Huta na brodove u tom regionu.

Situacija izaziva zabrinutost i podseća na rastuće tenzije u ovom delu sveta.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading