KIJEV U PANICI, OČEKUJE IH DUGI RAT! Zelenski se oglasiio: Ukrajina će 2024. da proizvede milion dronova!

Autor:

Svet

22.12.2023

11:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Zelenski priznaje da odbrana njegove zemlje sve više zaisi o ovom važnom segmentu naoružanja, koji u svojim napadima obilato koristi i Moskva.

KIJEV U PANICI, OČEKUJE IH DUGI RAT! Zelenski se oglasiio: Ukrajina će 2024. da proizvede milion dronova!

Foto: shutterstock,Tanjug/AP,Printskrin/Youtube/Silja Pluton

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je na poslednjoj ovogodišnjoj konferenciji za novinare najavio da će njegova zemlja proizvesti milion dronova 2024. godine.

Sada je priču o dronovima pojačao ističući da se Ukrajina sve više oslanja na dronove u odbrani od ruske invazije. I to kada je u pitanju odbrana od bilo kakvog ubojitog sredstva.

- Ovo je očigledan prioritet države i konkretan način da zaštitimo živote naših ratnika - rekao je Zelenski u svom večernjem video obraćanju u sredu.

On je rekao da je u konsultacijama sa vladom i vojskom u Kijevu razgovarao o tome koji su dronovi u skladištu, koji su potrebni na linijama fronta.

- Logistika će biti ubrzana - rekao je predsednik.

Rusija ima vrlo efikasnu tehnologiju za ometanje neprijateljskih dronova

Takođe se ulažu napori da se poboljša efikasnost dronova. Značaj bespilotnih letelica svih veličina uveliko se povećao za skoro 22 meseca rata. Poznato je da od početka rata u Ukrajini raste broj startapova za razvoj dronova ili nadogradnju uvezenih. Sada će se, čini se, Ukrajina najviše oslanjati na sopstvenu proizvodnju.

Ukrajinski i ruski vojnici koriste male dronove sa kamerama da posmatraju svaki pokret neprijatelja na bojnom polju. Takve letelice mogu da bacaju i male eksplozivne naboje iznad tenkova ili rovova, o čemu svedoče brojni snimci sa ratišta koji kruže društvenim mrežama.

Ukrajinci ih koriste da delimično nadoknade svoje male zalihe artiljerijske municije, ali Rusija ima veoma efikasnu tehnologiju da ometa elektroniku neprijateljskih dronova.

Istovremeno, Rusija skoro svake noći koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje za gađanje civilnih ciljeva u ukrajinskim gradovima. Na kraju leta, ovi dronovi se sudaraju sa svojim eksplozivnim nabojima.

Naneta šteta na ciljeve u Rusiji bila ograničena

Ukrajina nastavlja da razvija svoje dronove i daje im veći domet. Do sada je, međutim, šteta izazvana napadima na ciljeve u Rusiji bila ograničena.

Naravno, ovo je takođe deo obnovljenih ratnih napora koje Ukrajina pokušava da razvije sopstvenim resursima, što uključuje i popunjavanje vojnog sastava.

Mobilizacija koju traže ukrajinski vojni komandanti još nije objavljena, ali ministar odbrane Rustem Umerov ima druga rešenja. Naime, on je u intervjuu nemačkom Di Velt-u najavio pozive Ukrajincima uzrasta pogodnog za mobilizaciju da se jave radi dodele borbenog rasporeda.

Oni koji odbiju da ispoštuju zahtev biće sankcionisani. Prema rečima Umerova, od Ukrajinaca starosti od 25 do 60 godina koji se nalaze u inostranstvu biće zatraženo da se registruju u centrima za zapošljavanje. U isto vreme, predviđene su i sankcije za one koji odbiju poziv države. Takvi Ukrajinci često bivaju lišeni slobode.

- Još razgovaramo o tome šta bi moglo da se desi ako ne dođu dobrovoljno - rekao je Umerov.

Čini se verovatnim da su i ukrajinski i strani mediji više puta izveštavali da na teritoriji Evrope, uključujući i pre službe, ima između 500 i 600 hiljada Ukrajinaca, piše Jutarnji list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading