MAKRON IZDAO UKRAJINU I PODRŽAO RUSIJU? Evo šta je rekao o prekidu rata

Autor:

Svet

21.12.2023

20:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Makronova promena kursa u odnosu prema Rusiji

MAKRON IZDAO UKRAJINU I PODRŽAO RUSIJU? Evo šta je rekao o prekidu rata

Foto: Tanjug/AP

Francuski predsednik Emanuel Makron izazvao je veliku pažnju javnosti svojim neočekivanim preokretom u odnosu prema ruskom predsedniku Putinu i samoj Rusiji.

Ovaj preokret je iznenadio mnoge, s obzirom na Makronovu prethodnu podršku Ukrajini i kritike upućene Putinu.


Kritike i promena stava



Makron je prethodno bio poznat po svojim tvrdim stavovima prema Rusiji, čak i oružjem snabdevao Kijev i kritikovao Putina.

Međutim, tokom intervjua za Frans 5, izneo je umereniji pristup, ističući da Evropska unija nije postigla značajan uspeh u obuzdavanju Rusije sankcijama i odustajanjem od uvoza ruske nafte i gasa.

Ovo je izazvalo iznenađenje i razočarenje među simpatizerima Ukrajine.


Sumnje u podršku Ukrajini



Makron je takođe naveo da SAD i Evropa izražavaju sumnje u nastavak podrške Ukrajini, što je dodatno uzdrmalo pristalice ove zemlje. Ipak, istakao je da je podrška Ukrajini i dalje neophodna radi očuvanja mira u Evropi, naglašavajući da se ne sme dozvoliti da Rusija pobedi.

Treba da nastavimo da podržavamo Ukrajinu jer će nam to omogućiti da živimo u miru. Mi nismo u ratu sa Rusijom. Ali ne smemo dozvoliti da Rusija pobedi”, rekao je on.

 



Neophodne odluke Francuske



Francuska se suočava sa potrebom da donese važne odluke u narednim mesecima, prema rečima Makrona, iako nije precizirao o kojim odlukama je reč.

Ova izjava dodatno pojačava napetost i očekivanja u vezi sa budućim potezima Francuske u kontekstu odnosa sa Rusijom i podrške Ukrajini.


Poziv na dijalog i kompromis



Uprkos promeni stava, Makron i dalje poziva na dijalog sa Rusijom i pokušava da izgradi mostove ka postizanju trajnog mira. Takođe, najavio je mogućnost ubedjivanja mađarskog premijera Viktora Orbana da podrži finansiranje Ukrajine u iznosu od 50 milijardi evra, što bi moglo da predstavlja značajan korak ka očuvanju stabilnosti u regionu.

Makronova promena kursa u odnosu prema Rusiji izazvala je žestoku debatu i postavila pitanje budućnosti odnosa između Francuske, Rusije i Ukrajine. Očekuje se da će naredni meseci biti ključni u donošenju odluka koje će oblikovati budućnost ovih odnosa.<

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading