ISPLIVALO SVE NA VIDELO! KIJEV JE SAMO NJIHOVA MARIONETA: Rusija otkrila ko stoji iza ovih napada - ovo su svi detalji o terorističkim akcijama

Autor:

Svet

29.08.2023

09:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moskva je ranije optužila zapadne pristalice Ukrajine za saučesništvo u ovim „terorističkim napadima“.

ISPLIVALO SVE NA VIDELO! KIJEV JE SAMO NJIHOVA MARIONETA: Rusija otkrila ko stoji iza ovih napada - ovo su svi detalji o terorističkim akcijama

Foto: Tanjug/AP

Izveštaj u kome se ističe da se Ukrajina oslanja na zapadne obaveštajne podatke podržava tvrdnje Moskve da je Zapad saučesnik u ovim "terorističkim" napadima.

Povratne informacije o uspešnosti udara Ukrajinci prikupljaju sa zapadnih satelita

Ukrajinski dronovi se suočavaju sa teškoćama u pogođavanju ciljeva duboko u Rusiji zbog obimnih ruskih kapaciteta za protivvazdušnu odbranu i elektronsko ratovanje. Kao rezultat toga, ukrajinski operateri se navodno oslanjaju na spoljnu pomoć kako bi uspešno izveli svoje misije.

- Ova pomoć uključuje „obaveštajne podatke (često od zapadnih partnera) o radarima, elektronskom ratovanju i sredstvima protivvazdušne odbrane“ - navodi se u izveštaju.

Povratne informacije o uspehu udara prikupljaju se sa satelita. Ukrajina ima samo jedan satelit za nadzor, što znači da sve slike prikupljene između njenih 15 dnevnih orbita verovatno pružaju zapadni sateliti.

Dok Ukrajina često pokušava da pogodi vojne ciljeve unutar Rusije, mnogi njeni udari su fokusirani na civilnu infrastrukturu i stambena područja. U poslednjem incidentu, mali dron je udario u stambeni blok u gradu Kursku, razbio prozore, ali niko nije povređen.

Uzastopni talasi napada bespilotnim letelicama su poslednjih nedelja gađali centralnu poslovnu oblast Moskve, i iako u udarima na prestonicu niko nije ubijen, u napadu na pogranični region Belgoroda ranije ove nedelje poginule su tri osobe.

Moskva je ranije optužila zapadne pristalice Ukrajine za saučesništvo u ovim „terorističkim napadima“.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Moskva: Odluke o terorističkim akcijama u Rusiji donose se u Vašingtonu

Govoreći nakon što je mali dron pogodio Kremlj u maju, portparol vlade Dmitrij Peskov je izjavio: "Mi dobro znamo da se odluke o takvim akcijama, o takvim terorističkim napadima, ne donose u Kijevu već u Vašingtonu".

Moskva je optužila britanske i američke specijalne snage za pomoć Ukrajini u izvođenju nedavnih raketnih napada na Krimski most.

Portparol Kremlja, Dmitrij Peskov, izjavio je da Rusija vidi ove napade kao "dela očaja" koja su sprovedena kako bi se kompenzovali neuspesi Ukrajine na bojnom polju.

Slično gledište o napadima se, kako se navodi, delimično deli i na Zapadu, sudeći prema izveštaju "Njujork tajmsa".

Prema ovom izveštaju, američki zvaničnici su navodno izjavili da su bespilotne letelice korišćene kako bi se podigao moral ukrajinskog stanovništva i vojske, kao i da bi se pokazalo da Ukrajina može odgovoriti na udarce usled svojih neuspešnih kontraofanziva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading