RUSI OBJAVILI SNIMAK HAPŠENJA SARADNIKA AMERIČKOG KONZULATA! Agenti se presvukli u električare pa ga zaskočili ispred zgrade! (VIDEO)

Autor:

Svet

28.08.2023

09:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stejt department je saopštio da je Šonov više od 25 godina radio u Generalnom konzulatu SAD u Vladivostoku, a nakon što je američkim diplomatama zabranjeno da zapošljavaju Ruse, prešao je u lokalnu kompaniju koja je pružala usluge ambasadi u Moskvi "u strogom skladu sa ruskim zakonima i propisima". Njegov posao je bio da priprema sažetke ruske štampe.

RUSI OBJAVILI SNIMAK HAPŠENJA SARADNIKA AMERIČKOG KONZULATA! Agenti se presvukli u električare pa ga zaskočili ispred zgrade! (VIDEO)

Foto: Twitter/sota Vision/RIA NOVOSTI

Pripadnici Federalne službe bezbednosti Rusije (FSB) optužili su bivšeg službenika Generalnog konzulata SAD u Vladivostoku i državljanina Ruske Federacije Roberta Šonova za prikupljanje podataka za SAD o toku rata u Ukrajini.

 

 

Kako se navodi u saopštenju FSB, Šonov je optužen da je počinio krivično delo iz člana 275.1 Krivičnog zakona Rusije – Saradnja na poverljivoj osnovi sa stranom državom.

Šonov je pre privođenja, od septembra 2022. "za materijalnu nagradu" izvršavao zadatke koje su mu postavljali zaposleni u političkom odeljenju Ambasade SAD u Moskvi Silin Džefri i Bernštajn Dejvid da prikuplja informacije o toku rata, mobilizacionim procesima u regionima Rusije, o problematičnim momentima i proceni njihovog uticaja na protestnu aktivnost stanovništva uoči predsedničkih izbora u Rusiji 2024. godine.

Takođe se u okviru istrage krivičnog slučaja FSB Rusije sprovode istražne radnje na utvrđivanju okolnosti njegovih protivpravnih aktivnosti.

Republika

Foto: Twitter/sota Vision/RIA NOVOSTI

Robert Šonov

 

- Planira se da se ove američke diplomate ispitaju, u vezi sa čime su ambasadi SAD u Moskvi upućeni odgovarajući dopisi - ističe se u saopštenju FSB.

Šonov je priveden i uhapšen u Vladivostoku još u martu. Kako se navodi u materijalima na sajtu suda, Šonov je, "s obzirom da se ne slaže sa specijalnom vojnom operacijom koju izvode Oružane snage Rusije na teritoriji Ukrajine, uspostavio putem prepiske saradnju na poverljivoj osnovi sa predstavnici strane države (Sjedinjenih Američkih Država) kako bi im pomogao u aktivnostima namerno usmerenim protiv bezbednosti Rusije.

Sa svoje strane, američki Stejt department izdao je saopštenje za javnost u kojem se navodi da "najoštrije osuđuje" hapšenje bivšeg radnika diplomatskog predstavništva u Rusiji i smatra da su optužbe "potpuno neosnovane".

Stejt department je saopštio da je Šonov više od 25 godina radio u Generalnom konzulatu SAD u Vladivostoku, a nakon što je američkim diplomatama zabranjeno da zapošljavaju Ruse, prešao je u lokalnu kompaniju koja je pružala usluge ambasadi u Moskvi "u strogom skladu sa ruskim zakonima i propisima". Njegov posao je bio da priprema sažetke ruske štampe, objašnjava se u saopštenju Stejt departmenta.

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading