UKRAJINCI OSTALI BEZ TRI ISKUSNA PILOTA: Sudarili se u vazduhu tokom trenažnog leta, poginuo i slavni Đus - KATASTROFA ZA KIJEV (VIDEO)

Autor:

Svet

27.08.2023

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Andrij Pilščikov, sa nadimkom Đus, jedan od najslavnijih ukrajinskih borbenih pilota, i još dva letača poginuli su u sudaru aviona u vazduhu.

UKRAJINCI OSTALI BEZ TRI ISKUSNA PILOTA: Sudarili se u vazduhu tokom trenažnog leta, poginuo i slavni Đus - KATASTROFA ZA KIJEV (VIDEO)

Foto: Printscreen Obozrevatel.com

Pilščikov je stekao slavu učestvujući u borbama oko Kijeva tokom rane faze ruske invazije.

 

Ukrajinska vojska nazvala je smrt avijatičara „bolnim i nenadoknadivim” gubicima i odala počast Pilščikovu kao pilotu sa „mega znanjem i mega talentom”.

U padu su učestvovala dva trenažna aviona L-39 koja su letela iznad severne Ukrajine.

 

U toku je istraga o tome da li se pravila pripreme leta nisu pravilno poštovala, što je možda dovelo do nesreće u petak u Žitomirskoj oblasti. 

Predsednik Vladimir Zelenski potvrdio je smrt u svom noćnom video obraćanju, rekavši da njegova zemlja „nikada neće zaboraviti nikoga ko je branio slobodno nebo Ukrajine“.

 

Vazduhoplovstvo Oružanih snaga Ukrajine saopštilo je imena trojice ukrajinskih pilota koji su poginuli 25. avgusta od posledica sudara dva borbena trenažna aviona L-39 u Žitomirskoj oblasti. Pored kapetana Andrija Pilščikova, čija je smrt potvrđena dan ranije , poginuli su i major Vjačeslav Minka i major Serhij Prokazin .

 

 

Ovo je saopštila brigada taktičke avijacije Vasilkova. Na njenoj fejsbuk stranici objavljene su fotografije ukrajinskih pilota.

 

Napominje se da su sva trojica bili borbeni piloti 40. brigade taktičke avijacije vazdušne komande „Centar “ Vazduhoplovnih snaga Oružanih snaga Ukrajine. 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Miki

27.08.2023 12:54

Desava se kada je mnogo aviona i vazduhu a Komandni centar aerodroma je preopterećen.