MAKRON U KINI DOČEKAN KAO ROK ZVEZDA! On nije krio oduševljenje, evo kako i čime su ga oborili s nogu jedan umetnik, jedan student i jedan preduzetnik!

Autor:

Svet

10.04.2023

17:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Živelo prijateljstvo između Kine i Francuske, napisao je oduševljeni Makron

MAKRON U KINI DOČEKAN KAO ROK ZVEZDA! On nije krio oduševljenje, evo kako i čime su ga oborili s nogu jedan umetnik, jedan student i jedan preduzetnik!

Foto: Tanjug/AP

Poseta Emanuela Makrona Kini podstakla je buru u javnosti, a doček koji je priređen njemu francuskom predsedniku – spram onog za predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen koja je bila sa njim u poseti – naišao je na posebne kritike.

 

 

Makron je u intervjuu za “Eho” u nedelju pozvao Evropsku uniju da zadrži nezavisnu spoljnu politiku i rekao da Evropa može da bude "treći pol" u odnosu na SAD i Kinu. Dodao je da države EU treba da izbegnu da postanu “vazali” i upozorio da se Evropa mora odupreti pritisku da postane "američki sledbenik".

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron u Kini

 

On je u petak zajedno sa Fon der Lajen otišao na sastanak sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom, u nadi da će ubediti Peking da preuzme veću ulogu u pokušajima da se okonča ruska invazija na Ukrajinu. Kineski mediji su pozdravili Makronovu posetu kao priliku da “unese novu vitalnost odnosima između Kine i Evrope”.

Ali, na Zapadu je njegova poseta naišla samo na kritike.

"Prostrli se pred Sijem"

“Njujork tajms” je ocenio da francuska diplomatija potkopava napore Sjedinjenih Američkih Država da obuzdaju Kinu. Britanski “Telegraf” je napisao da ništa ne ilustruje bolje rastuću irelevantnost u svetskim poslovima nekih od najistaknutijih evropskih lidera od prizora Makrona i Fon der Lajen kako se praktično “prostiru” pred Sijem, u uzaludnoj nadi da bi mogli da pribave Sijevu podršku za okončanje rata u Ukrajini i konstruktivniji odnos sa Zapadom.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron u Kini

 

Analitičari kažu da je malo verovatno da će evropski lideri ubediti Sija da odustane od lične podrške Putinu ili ekonomske podrške Kine Rusiji. Dekster Roberts, saradnik Atlantskog saveta, rekao je da je mogućnost bilo kakvog stvarnog pomaka u bliskoj budućnosti u načinu na koji Si posmatra Putina a kineska Komunistička partija Rusiju – “suštinski nula”.

Makron dočekan kao "rok zvezda"

“Politiko” piše da Kina “minirala prelome Evrope” tokom posete i da je jedan član delegacije – Makron - dobio topao zagrljaj dok je drugi – Fon der Lajen – skrajnuta. Makron je dobio tretman “crvenog tepiha” u Pekingu, sa državnim banketom, vojnim paradama i topovskim salvama. Dočekao ga je lično kineski ministar spoljnih poslova a bio je sa Sijem i u Guangdžouu, što je retkost za kineskog predsednika da se sastaje sa stranim zvaničnicima van Pekinga.

Kako navodi “Politiko”, Makron je u Guangdžouu dočekan kao “rok zvezda”, gde su tokom obilaska Univerziteta Sun Jat Sen gomile studenata aplaudirale francuskom predsedniku i vrištali svaki put kad bi im on mahnuo.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron i Sin Đinping

 

Vikali su “volim te Makrone”, navodi list, dodajući da je jedan viši član iz predsednikove pratnje ukazao da tako ne bi bio dočekan kući, gde ne bi mogao da kroči na kampus francuskog univerziteta ovih dana zbog besnih demonstranata koji se protive njegovoj penzionoj reformi.

Izgovorio je par reči pozdrava na kantonskom kineskom, održao govor i odgovarao na pitanja izabranih studenata (na francuskom) i potom otišao do vile na obali Guandžoua gde ga je na mostu preko jezerceta čekao Si u senci borova i palmi.

- Od Pekinga do Guangdžoua sreo sam studente koji uče naš jezik, entuzijastičnih i dinamičnih mladih ljudi, preduzetnika koji žele inovacije i umetnika inspirisanih Francuskom. Ima toliko toga da uradimo zajedno. Živelo prijateljstvo između Kine i Francuske! - napisao je oduševljeni Makron.

Hua Čunjing, portparol Ministarstva spoljnih poslova, navela je na “Tviteru” da su Si i Makron slušali melodiju na kineskoj citri staroj 1.276 godina iz dinastije Tang u Borovom vrtu u Guangdžouu.

On i Si razgovarali su skoro tri sata maltene o svemu, od rata u Ukrajini do EU. Si je uverio Makrona da Ukrajina nije kineski rat i da Peking ne snabdeva Rusiju oružjem. Razgovaralo se i o Tajvanu, koji Kina tvrdi kao svoju teritoriju. Sijeva poruka je bila da trenutno ne planira da napadne autonomno ostrvo.

Hladan doček Fon der Lajenove

Ali, dok je Makron dočekan toplo, za Fon der Lajenovu je poseta bila manje prijatna. Nju je po dolasku u Peking dočekao ministar ekologije, i to na redovnom izlazu za putnike.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Emanuel Makron i Ursula fon der Lajen

 

“Politiko” piše da je Kina pokušala da zavadi i podeli dvoje lidera koji su se udružili u poseti da pokušaju da predstave ujedinjeni evropski front. Si je dočekao Makrona ispred Velike dvorane naroda sa osmehom i rukovanjem, a Fon der Lajenove nije bilo nigde. Ona se priključila kasnije na sastancima, uspinjući se stepenicama Dvorane sama u tišini.

Dok je Makronov raspored bio pun, Fon der Lajenova je jedva imala šta da radi. Dok je on bio sa Sijem na raskošnom državnom banketu u četvrtak uveče, predsednica EK je držala pres konferenciju u štabu delegacije EU. O tome je izvestio član Evropskog parlamenta Zdislav Krasnodebski, koji je na “Tviteru” naveo da “sa dolaskom noći postaje samotnije” i da je Fon der Lajen držala večernju solo konferenciju kilometrima daleko od državnog banketa kojim je Si počastio svoje francuske goste.

Takođe, dok su državni mediji trubili na sve strane o kinesko-francuskim odnosima, Fon der Lajen je na tamošnjim društvenim mrežama demonizovana kao “američka marioneta”.

Ovakva razlika u dočeku, kako piše “Politiko”, ilustruje poteškoće koje Evropa ima u odnosima sa Kinom. Blok od 27 članica ima čitav spektar mišljenja o tome kako pristupiti azijskom džinu – a Peking je toga svestan.

U slučaju protekle posete, Kina vidi veću šansu da napreduje sa Francuskom, dovođenjem zvaničnice EU u donekle podređeni položaj, navodi list. Ipak se njihove politike razlikuju kad je reč o Kini – Makron želi da sarađuje sa Pekingom dok je Fon der Lajenova opreznija, a to se odrazilo na posetu.

Dok je Makronova odluka da pozove Fon Der Lajen u posetu trebalo da demonstrira evropsko jedinstvo – rezultat je bio sve sem toga, zaključio je “Politiko”.

Više slika pogledajte u galeriji:

Bonus video:

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading