RASKOMADANA UKRAJINA! Četiri scenarija za kraj rata: Zapad traži novog Gorbačova! Iza kulisa strategije za okončanje ruske agresije

Autor: K. ILIĆ - J. JOKANOVIĆ

Svet

05.06.2022

12:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kraj rata u Ukrajini se ne nazire. Zapad predviđa četiri scenarija raspleta, a uporedo sprovodi potragu za takozvanim mirotvorcem unutar Kremlja.

RASKOMADANA UKRAJINA! Četiri scenarija za kraj rata: Zapad traži novog Gorbačova! Iza kulisa strategije za okončanje ruske agresije

Foto: tanjug/AP/www.profimedia.rs

Traže nekog ko bi bio kooperativan, kao što je to osamdesetih godina bio Mihail Gorbačov, poslednji lider Sovjetskog Saveza.

Čuveni Gorbi bio je miljenik Zapada koji je, postupajući po instrukcijama centara moći, zaustavio Hladni rat, ali i ugasio vladavinu komunističke partije. Sada, po starom oprobanom receptu, nadaju se da bi mogli skloniti Putina tako što će dovesti nekog ko bi ispunjavao njihove namere.

POČETAK KRAJA 

To je, u neku ruku, potvrdila i britanska ministarka spoljnjih poslova Liz Tras, koja rusku agresiju u Ukrajini vidi kao početak kraja Putinove vlasti.

- Napad na Ukrajinu mogao bi biti početak kraja za predsednika Putina. Zapad je u potrazi za nekim novim Gorbačovim umesto agresivnog totalitariste, kakav je Putin. Na toj strani su otvorena Poljska, Baltičke republike i, naravno, Ukrajina - navela je Trasova.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Mihail Gorbačov

 

Ukrajina, deo ruskog carstva

Američki list Hil naveo je četiri rešenja koja bi mogla da budu ishod vojne operacije u Ukrajini. 
1. Transformacija Ukrajine u vazalnu državu ruskog carstva
2. Nemoguć potpuni poraz ruske vojske i postojanje Ukrajine u granicama koje su bile pre 2014. 
3. Delimična pobeda Ukrajine, vraćanje teritorija koje je ruska vojska osvojila podvedeno pod nemoguć scenario 
4. Jedino realno rešenje raskomadana Ukrajina, koja nije pod kontrolom Rusije, ali ni Zapada

Pobeda Ukrajine, oslobađanje ukrajinskih teritorija i slabljenje ruskog uticaja do nivoa da više nikome ne predstavlja pretnju krajnji je cilj zapadnih centara moći, ocenjuju brojni strani analitičari, u kojem je, kao povod, poslužilo insistiranje Zelenskog da se Ukrajina priključi NATO. 

POTRAGA ZA NASLEDNIKOM 

Naime, od početka rata u Ukrajini provejavaju teorije da je on bio neminovan da bi se Putin posle toliko godina sklonio s vlasti, ali šta ako dođe neko gori od njega, pitaju se analitičari?

- Zapadu bi svakako odgovaralo da se pojavi neki novi Gorbačov, ali treba da strahuju da se ne pojavi neko gori od Putina - upozorava Branko Radun, politički analitičar. 

Podseća da je promena režima u Moskvi cilj koji je javno deklarisao i američki predsednik:

- Oni bi voleli da dođe neko ko je liberalan i ko bi ličio na Gorbačova. Kao što je Noam Čomski rekao, mi vodimo rat protiv Rusije, ekonomski i svaki drugi, i pomažemo Ukrajinu oružjem, a rizikujemo da dođe neko mnogo gori za Zapad nego što je Putin. Neko ko bi bio beskompromisniji, ko bi krenuo u mobilizaciju nacije. Putin nije ni proglasio rat, oni ratuju sa 15-20 odsto kapaciteta.

Graovac: Kolaps po modelu SSSR 

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost mišljenja je da će Zapad primetiti istu taktiku koju je koristio dok je postojao Sovjetski Savez.

- Očigledno je da je ovaj rat između Ukrajine i Rusije ništa drugo do rat između Zapada i Rusije, koji se vodi preko Ukrajine. Ono što je cilj Zapada i što je jasno jeste da Rusija bude slomljena, po mogućnosti razbijena na više delova i da doživi kolaps, kao što je to bio slučaj sa Sovjetskim Savezom. Tako bi sad Zapad želeo da se raspadne Rusija. Oni se u tom smislu nadaju nekom Gorbačevu, koji bi u Rusiji iskoristio ratne prilike i sukobe da preuzme vlast.

Graovac ističe da sankcije uvedene Rusiji takođe imaju cilj da podstaknu sukobe koji će dovesti do okretanja protiv vlasti.

Anđelković: Nemoguća misija

Istoričar i politički analitičar Dragomir Anđelković ne veruje u uspeh potrage za novim Gorbačovim:

- Rusija sada nema ideološkog opterećenja od kog bi bežala. Pre pokušavaju da izvrše pritiske na Moskvu pričama da će podržati da se desi neki puč ili prevrat, ali to je više laž da bi svoju javnost ohrabrili i ubedili da rade nešto protiv Rusije, da bi im predstavili da sukob može brzo da se okonča ukoliko dođe do promene vlasti unutar Rusije, ali to nije moguće.

PUTINOV BEZBEDNJAK O CILJEVIM ZAPADA

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

Tri cilja kampanje protiv Moskve 
   
Sekretar saveta za bezbednost Rusije Nikolaj Patrušev ili, jednostavnije rečeno, glavni Putinov bezbednjak govorio je o ciljevima kampanje koja  se vodi protiv Moskve, ali i o interesima država iz tog regiona. 

MEDIJSKI UDAR 
Zapadni mediji kolektivno su stvorili ciničnu kampanju da bi diskreditovali našu zemlju, istoriju, tradiciju, pozivajući direktno na poništavanje ruskog suvereniteta, pritom i ponižavajući ruski narod

RASPAD UKRAJINE 
Sudbina Ukrajina biće odlučena glasom naroda koji živi na njenoj teritoriji. Brojne zemlje aktivno rade na rasparčavanju Ukrajine. Postupci vlasti u Kijevu, kao i SAD i njihovih saveznika, vode ka raspadu te zemlje

DOBIT ZA POLJSKU
Zelenski, proglašavanjem stanovnika Donbasa separatistima i pokretanjem vojnih akcija protiv njih, namerava da pruži Poljacima poseban status, uključujući mogućnost da preuzmu vodeće javne funkcije i, u suštini, da državljanima druge zemlje da prava na ukrajinsku teritoriju

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading