RUSI ZASULI LIMAN VAKUUM BOMBAMA, BRUTALNO GRANATIRANJE! Kijev saveznike moli za pomoć: DAJTE NAM MODERNE RAKETNE SISTEME! (VIDEO)

Autor:

Svet

27.05.2022

13:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruske trupe izvele su brutalan napad termobaričnim bombama na ukrajinske položaje u Limanu, nakon čega su uspele da u potpunosti uspostave kontrolu nad ovim, strateški važnim gradom u Donbasu. Iz Kijeva zbog toga poručuju da im je hitno potrebno moderno naoružanje kako bi se osujetila dalja ruska ofanziva na istoku zemlje.

RUSI ZASULI LIMAN VAKUUM BOMBAMA, BRUTALNO GRANATIRANJE! Kijev saveznike moli za pomoć: DAJTE NAM MODERNE RAKETNE SISTEME! (VIDEO)

Foto: Tanjug/AP/printscreen

Sudeći prema video snimcima sa društvenih mreža, Rusija je uspela da zauzme Liman, grad smeštnen zapadno od Severodonjecka od strateške važnosti za dalji tok rata u Ukrajini.

Napad je, kako se navodi na društvenim mrežama, započeo žestokom artiljerijskom paljbom iz višestrukih raketnih sistema TOS 1.

Prema navodima sa Tvitera, tokom brutalnog granatiranja Limana, ruske snage koristile su termobarične (vakum) bombe, oružje koje nije zabranjeno međunarodnim propisima, pod uslovom da se njime ne gađaju škole, bolnice i naselja, što je propisano Haškim konvencijama.

Kako je Republika već pisala, Kijev je praktično od početka invazije od Zapadnih saveznika, pre svega SAD, tražio moderno naoružanje kojim bi mogao da parira ruskim udarima i, po svemu sudeći, Bela kuća je na pragu odluke da takvo oružje pošalje na Istočni front.

Glavni dopisnik za spoljne poslove "The Wall Street Journal" iz Ukrajine Jaroslav Trofimov objavio je na svom Tviteru šokantan snimak iz Limana koji pokazuje sa kojom silom su se Rusi obrušili na ovaj grad i pozvao SAD da Kijevu dopreme višeraketne sisteme, jer u protivnom Ukrajinci "neće moći još dugo da izdrže".

 

 

Podsetimo, administracija američkog predsednika Džozefa Bajdena na pragu je odluke da u Ukrajinu pošalje napredne raketne sisteme dugog dometa koji mogu da ispale ogroman broj raketa na mete udaljene stotinama kilometara, iako se u SAD o ovom pitanju vode broje debate s obzirom na to da postoji bojazan da bi Kijev mogao da ih upotrebi za ofanzivne napade na rusku teritoriju.

- Bajdenova administracija nedeljama se kolebala da pošalje moderno naoružanje u Ukrajinu iz straha da bi Ukrajinci mogli da ih koriste za ofanzivne napada na rusku teritoriju. Ipak, Bela kuca sada više naginje ideji da se moderni raketni sistemi pošalju u Kijev u sklopu veceg paketa vojne i bezbednosne pomoci toj zemlji. Sve bi moglo da se dogodi vec naredne nedelje - naveo je CNN pozivajuci se na reci više americkih neimenovanih zvaničnika, o čemu je Republika već pisala.

Inače, ukrajinski šef diplomatije Dmitro Kuleba poslednji je u nizu ukrajinskih zvaničnika koji je od Vašingtona tražio moderno naoružanje.

- Ako vam je zaista stalo do Ukrajine, oružje, oružje i oružje - rekao je nedavno Kuleba koji nije propustio priliku da kritikuje Zapad za sporost u dopremanju raketnih sistema i municije.

- Moja najmanje omiljena fraza je: "Radimo na tome". To mrzim. Ili recite - "Biće" ili "Neće biti" - naglasio je Kuleba.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
VT

31.05.2022 01:00

NATO-vci dajte oružje da ga se dokopaju i protivnici SAD da i vas malo gađaju.

Mark

29.07.2022 12:24

Reziser Dejvid Kinc preporucio je Zelenskom da sedne sa za sto sa Putinom i da popije vise tura piva sa doticnom i da se dogovore.