GDE SU, ŠTA RADE #12: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Donji Srem 2015 Pećinci!

Autor: Vladimir Vorih

Sport

26.12.2023

07:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nakon meteorskog uspona, usledio je strmoglavi pad.

GDE SU, ŠTA RADE #12: Nekadašnji superligaši u raljama niželigaškog fudbala - FK Donji Srem 2015 Pećinci!

Foto: Starsport

Pećinci, poljoprivredno područje u kojem se poslednjih godina sve više razvija povrtarstvo, posebno uzgoj bostana, zahvaljujući Fudbalskom klubu Donji Srem upisalo se i na srpsku superligašku mapu.

 

Na zbirnoj tabeli Superlige Srbije, na kojoj se nalazi 37 klubova, ekipa Donjeg Srema zauzima dvanaestu poziciju kada su u pitanju ekipe koje su bile deo elitnog ranga, a koje su se prethodnih godina našle u raljama niželigaškog fudbala.

- Istorija kluba:

Prvu loptu u Pećince 1927. je doneo inženjer šumarstva Jovan Đorđević i navedena godina se uzima kao početak razvoja fudbalske igre u ovom mestu. Osnivanjem Fudbalskog kluba Borac "loptanje" je postalo najpopularniji sport u Pećincima i okolini.

Gašenjem FK Borca fudbal je nestao iz Pećinaca sve do 1963. godine kada je oformljen FK Donji Srem. Klub su oživeli članovi prethodne uprave, igrači i verni navijači.

Nakon decenija nastupa u nižim rangovima srpskog fudbala, Donji Srem je istorijsko ostvarenje zabeležio u sezoni 2011/12 kada je u okviru Prve lige Srbije zauzeo drugu poziciju na tabeli i zajedno sa niškim Radničkim obezbedio plasman u elitni rang srpskog klupskog fudbala.

Foto: Starsport

Vodili su Pećinčani velike borbe sa Večitim rivalima

 

FK Donji Srem u Superligi Srbije:

Ekipa iz Pećinaca je od osamostaljenja Srbije u elitnom rangu učestvovali ukupno tri puta. Odigrali su 90 utakmica tokom kojih su zabeležili 22 pobede, 26 remija i 42 poraza uz gol količnik 80:116.

Najbolji plasman u srpskoj superligaškoj konkurenciji ostvarili su u premijernoj sezoni 2012/13 kada su takmičenje okončali na jedanaestoj poziciji superligaškog karavana sa skorom od devet pobeda, sedam remija i 14 poraza i ukupno 34 osvojena boda i postignutih 26, a primljenih 34 pogotka.

 

 

- Poslednje superligaško učešće:

Deo elite ekipa iz Pećinaca je poslednji put bila u sezoni 2014/15 kada su takmičenje okončali na pretposlednjoj 15. poziciji sa učinkom od šest pobeda, osam remija i 16 poraza i ukupno 26 osvojenih bodova. Postigli su fudbaleri Donjeg Srema 25, a primili 42 pogotka.

Poslednju superligašku utakmicu odigrali su 24. maja 2015. godine kada su poraženi od Novog Pazara rezultatom 0:2.

 

 

- FK Donji Srem 2015 danas:

Nakon ispadanja iz superligaškog karavana Pećinčani su godinu dana bili deo Prve lige Srbije, ali su osvajanjem 14. pozicije morali da se presele u trećeligašku konkurenciju.

Ipak, navedeni rezultatski neuspeh doveo je do gašenja kluba i formiran je Donji Srem 2015 koji je u takmičenja ušao od najnižeg ranga,a lis u već u premijernoj sezoni obezbedili promociju u međuopštinski takmičarski rang.

Tokom prethodne polusezone Donji Srem 2015 se takmičio u okviru Vojvođanske lige Jug, a jesen je okončao na desetoj poziciji sa skorom od šest pobeda, dva remija i sedam poraza. Osvojili su Pećinčani 20 bodova zabeleživši gol količnik 15:19.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading