OVAJ ČOVEK JE OSMISLIO MASAKR OD 7. OKTOBRA: Hamasov komandant iz senke se VRATIO IZ MRTVIH, lažirao smrt VEŠTAČKOM KRVLJU, godinama živeo u tunelima!

Autor:

Svet

12.11.2023

10:21

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izraelski špijuni veruju da je Mohamed Sinvar, jedan od vođa Hamasa, koji je 2014. proglašen mrtvim, zapravo i dalje živ i da je on osmislio napade hamasovaca na jugu Izraela 7. oktobra.

OVAJ ČOVEK JE OSMISLIO MASAKR OD 7. OKTOBRA: Hamasov komandant iz senke se VRATIO IZ MRTVIH, lažirao smrt VEŠTAČKOM KRVLJU, godinama živeo u tunelima!

Foto: Twitter/printscreen/@TbaFun

Izvori bliski izraelskim obaveštajcima tvrde da je mlađi brat Jahje Sinvara, vođe Hamasa u Pojasu Gaze, godinama u tajnosti živeo u tunelima ispod palestinske enklave.

Oni tvrde da je Mohamed Sinvar bio blisko uključen u planiranje napada u kojima je prošlog meseca ubijeno više od 1.200 ljudi. Njegova specijalnost su prekogranični upadi i kidnapovanja sa ciljem oslobađanja zatvorenika. Navodi se da je on 2011. pomogao u oslobađanju starijeg brata iz izraelskog zatvora tokom velike razmene zarobljenika.

 

Nekih deset godina kasnije, na vrhuncu rata koji se 2014. vodio između Izraela i Hamasa, palestinska ekstremistička organizacija ga je proglasila mrtvim. Međutim, to je bila samo varka pošto je korišćena veštačka krv. Lažiranje Mohamedove smrti bilo je deo misije zaštite jednog od Hamasovih “komandanata iz senke”.

 

Mohamed nije viđen u javnosti, a u maju prošle godine pojavila se samo njegova silueta tokom intervjua za Al Džaziru na arapskom. On čak nije došao ni na očevu sahranu u januaru 2022. Džeruzalem post je objavio da je 7. oklopna brigada Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u petak upala u kancelariju koja pripada Mohamedu i “zaplenila terorističku opremu i Hamasove pamflete”, ali nije pronašla njega.

 

Jahja Sinvar (rođen 1962. godine), takođe poznat kao Yehya Sinwar, je palestinski političar i lider Hamasa u Pojasu Gaze. Sinvar je jedan od suosnivača vojenskog krila Hamasa1. Rođen je u izbegličkom kampu u Kan Junisu, u južnoj Gazi2. Studirao je arapski jezik na Islamskom univerzitetu u Gazi.

 

Tokom 1980-ih, Sinvarov posao je bio da ubija stanovnike Gaze koji su sarađivali s Izraelom. Orkestrirao je otmicu i ubistvo dva izraelska vojnika i četiri Palestinca za koje je smatrao da su saradnici 1989. godine, zbog čega je osuđen na četiri doživotne kazne zatvora od strane Izraela. Odslužio je 22 godine kazne do svoje oslobađanja među 1.026 drugih u razmeni zatvorenika 2011. godine za otetog izraelskog vojnika.

 

Sinvar je postao šef Hamasa u Gazi u februaru 2017. godine, kada je zamenio Ismaila Hanijeha1. On je ponovo izabran za lidera Hamasa 2021. godine, i bio je predmet pokušaja atentata od strane Izraela te iste godine. U septembru 2015. godine, Sinvar je od strane američke vlade označen kao terorista.

 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading