POLJSKA SE SPREMA ZA NAJGORI MOGUĆI SCENARIO! Pogledajte šta će se desiti na istočnoj granici

Autor:

Svet

11.05.2024

21:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poljski premijer Donald Tusk poslao je važnu poruku naciji

POLJSKA SE SPREMA ZA NAJGORI MOGUĆI SCENARIO! Pogledajte šta će se desiti na istočnoj granici

Foto: Tanjug/AP Photo/Mindaugas Kulbis

Poljski premijer Donald Tusk danas je rekao da Poljska počinje da radi na daljnjem jačanju cele istočne granice, u trenutku dok se zemlja suočava s, kako je kazao, sve snažnijim "hibridnim ratom" zbog ilegalnih migranata iz Belorusije.

Tusk nije izneo pojedinosti o planiranim aktivnostima ni o sredstvima koja će za njih biti izdvojena, ali rekao je da, kada je posredi bezbednost Poljske, "neće biti limita".

Foto: Tanjug/AP

Migranti

- Poljsko-beloruska granica je jedinstveno mesto zbog pritiska ilegalnih migranata. Zapravo, imamo posla s rastućim hibridnim ratom - rekao je premijer obilazeći granicu gde se sastao s vojnicima i graničarima.

- Želim da ovde ne bude nikakvih dvoumljenja - zemlja koja prema Poljskoj iskazuje sve agresivnije namere, poput Belorusije, suorganizator je ovakve prakse na poljskoj granici.

Prethodna poljska vlada i Evropska unija optužile su godine 2021. Belorusiju da orkestrira protok migranata kako bi izvršila pritisak na EU zbog sankcija koje je evropska institucija uvela Minsku, ali Belorusija je odbacila te optužbe.

Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Donald Tusk

Podigli ogradu, postavili kamere i senzore

Od tada se nastavljaju pokušaji prelaska granice, a brojke variraju zavisno od vremena.

Poljski graničari kažu da trenutno dnevno evidentiraju oko 300 pokušaja ilegalnih prelaza granice. Napeti odnosi između susednih zemalja dodatno su se pogoršali nakon napada beloruske saveznice Rusije na Ukrajinu.

Prošla poljska vlada podigla je ogradu na poljsko-beloruskoj granici, dugačku više od 180 km i visoku pet i po metara, nastojeći na taj način da se zaštititi od ilegalnih migranata. Nakon toga je postavljen sistem kamera i senzora koji nadziru granicu.

Tusk je rekao da će se nove utvrde postaviti duž "cele istočne granice", ali nije izneo pojedinosti. 

- To nije samo unutrašnja granica Poljske, već i granica EU. Stoga ne sumnjam da će cela Evropa morati da uloži u sopstvenu bezbednost ulaganjem u istočnu granicu Poljske i u bezbednost naše zajedničke granice - rekao je Tusk.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading