BITKA ZA BOLNICU ŠIFA Nema struje, pacijenti počeli da UMIRU, vodi se borba za ŽIVOTE BEBA, izraelska vojska tvrdi: OVDE JE CENTRALA HAMASA

Autor:

Svet

12.11.2023

08:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok su borbe između Izraela i Hamasa nastavile da besne u subotu u severnoj Gazi, uključujući i u blizini najveće bolnice Šifa u Pojasu, Izraelske odbrambene snage su demantovale palestinske tvrdnje da je bolnica pod opsadom ili da su oni koji su unutra bili zarobljeni, dok su tvrdili da vojnici nastavljaju da postižu uspehe protiv Hamas na terenu.

BITKA ZA BOLNICU ŠIFA Nema struje, pacijenti počeli da  UMIRU, vodi se borba za ŽIVOTE BEBA, izraelska vojska tvrdi: OVDE JE CENTRALA HAMASA

Foto: Tanjug/AP

IDF je dalje rekao da je od osoblja u bolnici Šifa zamoljeno da pomogne da se bebe na pedijatrijskom odeljenju prebace u bezbedniju bolnicu i da će to učiniti u nedelju, navodi Tajms of Izrael.

Vojska je takođe saopštila da je još pet vojnika poginulo u borbama, čime je broj vojnika ubijenih u izraelskoj kopnenoj operaciji u enklavi porastao na 42.

 

Portparol IDF-a, kontraadmin Danijel Hagari, rekao je na brifingu za štampu u subotu uveče da kopnene snage, uz vazdušnu i pomorsku podršku, „produbljuju“ operacije u naselju Al-Šati u gradu Gazi.

 

On je rekao da Hamas gubi kontrolu nad severom Gaze, pošto civili evakuišu to područje „prema uputstvima“ terorističke grupe, i napomenuo da je oko 200.000 napustilo sever Pojasa samo u poslednja tri dana.

On je odbacio "lažne izveštaje" da je ID pogodila bolnicu Šifa i da je okruživala i udarala bolnice u Gazi, rekavši da ID ne napada bolnice. Umesto toga, rekao je: „Mi se borimo protiv terorista koji biraju da se bore iz blizine bolnice Šifa.

„Danas je bilo mnogo dezinformacija iz Gaze. Zato želim da razjasnim činjenice. Nema opsade, ponavljam, nema opsade u bolnici Šifa. Istočna strana bolnice je otvorena za bezbedan prolaz stanovnika Gaze koji žele da napuste bolnicu“, rekla je Hagari, dodajući da će vojska nastaviti da dozvoljava pacijentima i osoblju u bolnicama u Gazi, kao i svim neborcima u severnoj Gazi, da se evakuišu u Jug.

 

„Razgovaramo direktno i redovno sa bolničkim osobljem“, rekao je on. „Osoblje bolnice Šifa zatražilo je da sutra pomognemo bebama na pedijatrijskom odeljenju da dođu do bezbednije bolnice. Mi ćemo pružiti potrebnu pomoć.”

 

Izrael je rekao da Hamas koristi medicinski objekat kao centralnu bazu operacija, sa nekim nadzemnim objektima i mrežom tunela i komandnih mesta ispod njega.

Ranije tokom dana, Lekari za ljudska prava-Izrael saopštili su da su dve prevremeno rođene bebe umrle u Šifi zbog nestanka struje, pozivajući se na tamošnje lekare.

Direktor u Šifi je rekao da je bolnica potpuno izgubila struju jer je poslednji generator ostao bez goriva.

„Nema struje. Zaustavljeni medicinski uređaji. Pacijenti, posebno oni na intenzivnoj nezi, počeli su da umiru“, rekao je za AP Mohamed Abu Selmija, direktor Šife, govoreći telefonom uz zvuke pucnjave i eksplozija.

„Postoji nešto što svet ne sme da zaboravi, a mi nećemo dozvoliti da svet to zaboravi“, rekao je Hagari na svojoj konferenciji za novinare u subotu uveče. „Hamas drži taoce, 239 muškaraca, žena i dece, starca i beba — ne zaboravite bebe — već 36 dana. Ovo je zločin protiv čovečnosti.”

 

Hiljade civila nalazilo se u skloništu u bazi Šifa poslednjih nedelja, ali su mnogi pobegli u petak pošto su se izraelske trupe približile, a ID je proširio pristup sigurnim rutama za evakuaciju ka jugu, gde ima manje vazdušnih napada.

 

IDF je u subotu saopštila da je ubila komandanta Hamasa koji je „držao kao taoce oko 1.000 stanovnika Gazane u bolnici Rantisi“, sprečavajući ih da se evakuišu iz severnog dela pojasa.

IDF je u saopštenju navela da su nakon obaveštajnih podataka koje su prikupili Šin Bet i Uprava za vojnu obaveštajnu službu, trupe Brigade Givati usmerile borbeni avion da napadnu Ahmeda Sijama, komandanta Hamasove kompanije Naser-Radvan.

IDF je saopštila da je Siam ubijen dok se skrivao u školi al-Burak u gradu Gazi, zajedno sa drugim operativcima Hamasa pod njegovom komandom.

Palestinski izveštaji kažu da je u eksploziji u petak poginulo 50 ljudi, uključujući i unuku lidera Hamasa Ismaila Hanije.

Vojska je objavila da je u subotu poginulo pet vojnika. Prva četvorica, iz 697. bataljona 551. brigade, poginula su od eksplozije iz tunela zarobljene mine pored džamije u oblasti Beit Hanuna. Vojnici nisu bili u tunelu kada je eksplodirao.

IDF je saopštila da se trupe 551. i dalje bore u oblasti Beit Hanuna, ubijajući brojne operativce Hamasa dok su locirali oružje unutar civilnih lokacija. U saopštenju se navodi da su vojnici pronašli i uništili municiju i eksplozivne naprave u jednom obdaništu, kao i nekoliko tunela unutar stambenih zgrada i vojnih objekata. Vojnici su takođe povratili mape i obaveštajni materijal sa vojnih lokacija Hamasa.

IDF je saopštila da su kopnene snage koje deluju u Gazi uputile Vazduhoplovstvo da izvrši oko 5.000 napada tokom celog rata kako bi „sprečile pretnje u realnom vremenu“.

Rečeno je da je oko 3.300 napada izvedeno borbenim avionima, 860 borbenim helikopterima i više od 570 bespilotnim letjelicama. Mnogi vazdušni napadi su se desili u krugu od nekoliko stotina metara od kopnenih snaga, a neki čak i bliže od toga.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading