"UMIREM OD BOLA PORED MRTVOG SINA, A ONI MI TO GOVORE": Bolna ispovest oca koji traži odgovore za smrt deteta pod nerazjašnjenim okolnostima u Švajcarskoj: "Prikrivaju ubistvo"

Autor: A.K.G./J.B.

Hronika

11.05.2024

21:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Safet Kurtović ističe da se neće zaustaviti dok ne reši misteriju smrti njegovog sina.

"UMIREM OD BOLA PORED MRTVOG SINA, A ONI MI TO GOVORE": Bolna ispovest oca koji traži odgovore za smrt deteta pod nerazjašnjenim okolnostima u Švajcarskoj: "Prikrivaju ubistvo"

Foto: Printscreen/Facebook

Kevin Kurtović (24) umro je pod misterioznim okolnostima 29. oktobra prošle godine u Trientu, u Švajcarskoj. On je pronađen u besvesnom stanju u koritu reke.

Od tada njegov otac Safet Kurtović, koji je pre dve decenije otišao da živi u Švajcarsku, pokušava da pronađe istinu i odgonetne šta se tog dana, na žurki na koju je otišao njegov sin, dogodilo, a što je rezultiralo njegovom preranom smrću.

Naime, mladić je tog kobnog dana otišao na vikend ujedinjenja koji su organizovali studenti 5. godine medicine na Univerzitetu u Lozani i Trientu na kome je bilo više od stotinu studenata. Umesto da se u nedelju vrati u Lozanu, Kevin Kurtović pronađen je onesvešćen u koritu reke, bez košulje i bos, 50 ​​metara od hotela.

Na pitanje novinarke Republike ko mu je i kako saopštio o smrti njegovog sina, dobili smo šokantan odgovor.

- Meni je njegova tetka, moja bivša svastika poslala poruku da se on nalazi na intenzivnoj nezi u bolnici u Sionu. Ja sam onda seo u auto i krenuo u bolnicu. Kada sam tamo stigao sačekao sam nekoliko minuta, uveli su me unutra, sklonili zavesu i video sam ga, on je ležao na stolu, mrtav. Policija je u svom izveštaju napisala da su me obavestili, što je laž - započinje razgovor za Republiku neutešni otac pa nastavlja:

- U međuvremenu su njih 100, 150 koliko ih je bilo, organizovali psihijatrijsku podršku, bili su i novinari, međutim, porodici niko ništa. Kasnije je došao policajac u civilu i uzeo podatke od nas. Nakon toga, sutradan, inspektor koji vodi istragu je pozvao telefonom i rekao mi je da možemo da preuzmemo telo. Kad sam ga pitao da mi bilo šta kaže, on je rekao da bi trebalo da znamo da istraga traje nedeljama, mesecima i da moramo biti svesni toga, što je meni bilo jako čudno.

Safet Kurtović dalje objašnjava da postoji niz nelogičnosti koje su se dešavale tokom istrage.

- Znači, to je mali potok preko puta glavnog ulaza hotela Mont Blanc u mestu Trient. Oni su zvali policiju u 10:14, zapravo je bilo pomereno vreme te noći, bilo je 11:14, tamo su ga našli. On  je nestao naveče negde između 20 i 21 čas uveče gde nije nikome odgovarao na telefon. Kada sam razgovarao sa šefom Hitne službe on je meni rekao da je njegova temperatura tela bila 10 stepeni, a to su rekli i studenti koji su bili gore - rekao je otac tragično nastradalog Kevina, pa dodao:

- Ujutru međutim, kad smo razgovarali telefonom, on je čitao preliminarni izveštaj gde su njegove kolege napisale da se odjednom, njegova temperatura pomerila 5 stepeni. Oni su to tako napravili kako se ne bi mogao utvrditi uzrok smrti, odnosno vreme smrti. Nisu radili toksikološki nalaz, tačnije, ja sam to šefa Hitne službe pritisnuo gde je on rekao da je napravljena greška jer nije rađen toksikološki nalaz. Međutim, kad sam ga pitao kako je moguće da mi daju jednu informaciju uveče, a ujutru za 50% veća temperatura, on je meni rekao da se u hodnicima pričalo.

Kako kaže za portal Republika utučeni Safet, siguran je da je njegov sin ubijen.

- Lekari su se zaleteli čim sam došao u bolnicu da kažu "mi smo uradili više nego što je trebalo", nisam mogao da verujem. Ja umirem od bola pored mrtvog sina, a oni mi to govore.. znači da nisu uradili, ja sam to tako razumeo. Po jednima, on je nađen mrtav ujutru u 10:14, a kasnije su zvali iz bolnice da su ga oživeli pa da je onda umro. Tako da je po njihovom izveštaju, on umro oko 13:26, u nedelju. Dok sam ja siguran da su oni njemu nešto uradili oko 20 časova, dragi Bog zna šta se desilo - objašnjava nesrećni Safet.

Istraga koju je sprovelo Javno tužilaštvo kantona Vale još je u toku, a prvobitni zaključak težio je da se isključi umešanost treće osobe u Kevinovoj smrti, što je neprihvatljiva hipoteza za Safeta Kurtovića.

- Oni su sve to organizovali kako bi prikrili ubistvo, radi se o porodicama gde se vrti ogroman novac. Tragovi krvi koji su pronađeni su njegovi, naočare su mu bile izlomljene kao i telefon, tragovi krvi su bili na stepeništu, ispred hotela, na putu.. nađena je narukvica koja mu je bila pokidana.. uglavnom, tragovi nasilja koji su za mene bili očigledni.

Prema mišljenju Kevinovog oca, sve je planski odrađeno, kako bi nakon 6 meseci bili obrisani podaci. Inače, Safet je angažovao i advokata kako bi došao do istine, a i Kevinova polusestra je podnela prijavu protiv nepoznatih lica u vezi sa ovim slučajem i angažovala advokata.

- Ono što je najtužnije od svega jeste da se po švajcarskom zakonu nakon 6 meseci briše baza podataka iz mobilnih stanica, znači telefonski pozivi itd. Znači sve se odugovlačilo i čekalo se da se obriše baza podataka jer je prošlo 6 meseci i ja sam siguran da je istraga svesno vođena u tom pravcu. Moji advokati su tražili da dobijemo to, ali je tužioc odbio uz odgovor da to nije relevantno i sigurno. Nema telefonskih poziva, poligrafa, nema svedoka, sve su odbili - rekao je Safet, pa dodao:

- Kevin je bio najbolji student, kako kažu svi su ga voleli, međutim svi oni su pod stresom bili zbog ispita i ja sam se mesecima ganjao sa svima njima da odvoje makar par minuta da popričamo.. Nekoliko njih je odvojilo vreme i pričali smo, međutim veze nema, vidim da se ništa ne slaže. Kevin je, po rečima jednog naučnika koji je sa mnom razgovarao trebalo da bude ne samo najbolji lekar univerziteta, nego sveta. Bio je poseban, inteligentan, pravedan, pošten, trebalo je da bude veliko ime. Možda je to i razlog eto, šta će on, Kevin Kurtović...Uglavnom, po mom mišljenju, oni su ga sigurno drogirali, imamo i dokaze, pokušali su pre dve godine u istom tom hotelu, on je tada rekao da mu se tamo nešto desilo i da nije znao šta.. Tako da, ono što su negde planirali 2021. godine, uradili su 2023. godine.

Došao da traži kamere u hostel posle nekoliko dana kod vlasnice. 

- Rekao sam ja sam Kevinov tata, došao sam da uzmem snimke. Njoj u tom trenutku zvoni mobilni telefon, odlazi i javlja se. Kaže mi: "Čudno, sad me je zvala policija". Oni su snimke tražili tek posle nekoliko dana, a ispostavilo se da su te večeri kamere bile isključene.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading