"ODMAH ZAUSTAVITI AGRESIJU IZRAELA NA GAZU" U Rijadu će danas biti održan KLJUČNI sastanak Arapske lige, čeka se obraćanje IRANA!

Autor:

Svet

11.11.2023

11:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vanredni samit koji je sazvana na zahtev Palestinaca i Saudijske Arabije, a u organizaciji Arapske lige, biće održan danas u glavnom gradu Rijadu. Glavna tema sastanka biće "agresija Izraela na Gazu", što je navedeno u zvaničnom saopštenju Arapske lige.

"ODMAH ZAUSTAVITI AGRESIJU IZRAELA NA GAZU" U Rijadu će danas biti održan KLJUČNI sastanak Arapske lige, čeka se obraćanje IRANA!

Foto: Tanjug-AP

Lideri 22 zemlje se okupljaju kako bi se konsultovali i koordinisali u cilju pronalaženja rešenja za nastavak eskalacije na okupiranim palestinskim teritorijama.

Ovo nije prvi put da se održava vanredni sastanak arapskih lidera, jer predstavlja već 16. hitan sastanak u istoriji Arapske lige. Sastanku će prisustvovati i iranski predsednik Ebrahim Raisi, koji je izjavio da je došlo vreme da se preduzmu konkretne akcije u vezi sa sukobom u Gazi.

Ministri spoljnih poslova Arapske lige su se prethodno sastali u četvrtak na pripremnom sastanku u Kairu, gde su osudili "izraelsku okupaciju i njenu agresiju na pojas Gaze" i zahtevali da ta zemlja snosi odgovornost za svoje zločine protiv palestinskog naroda. Nakon toga, hitno su pozvali na zaustavljanje izraelskih napada na Gazu.

Sastanak će biti održan pod predsedavanjem Saudijske Arabije, koja trenutno predvodi ovu grupu zemalja. 

Afrički i arapski lideri pozvali na kraj rata u Gazi

Prestolonaslednik Saudijske Arabije i de fakto lider te zemlje Mohamed Bin Salman pozvao je danas na prekid rata u Gazi, što je poruka koja se nalazi i u zajedničkoj deklaraciji afričkih lidera koji su prisustvovali samitu u Rijadu. ''Osuđujemo ono sa čim se Pojas Gaze suočava, od vojnih napada, gađanja civila, do kršenja međunarodnog prava pod napadima izraelskih okupacionih vlasti. Naglašavamo potrebu da se zaustavi ovaj rat, kao i prisilno raseljavanje Palestinaca'', rekao je bin Salman tokom afričko-saudijskog samita, prenosi Rojters.

Lideri koji su prisustvovali afričko-saudijskom samitu naveli su u zajedničkoj deklaraciji da je potrebno zaustaviti vojne operacije na okupiranim palestinskim teritorijama i da civili moraju biti zaštićeni, prenela je državna Saudijska novinska agencija (SPA). Među liderima koji su prisustvovali samitu bili su predsednici Nigerije, Kenije, Zambije, Džibutija i Mauritanije, premijeri Etiopije i Nigera i ministar spoljnih poslova Egipta. Lideri su ''naglasili potrebu da se okonča pravi uzrok sukoba koji predstavlja izraelska okupacija'', pozivajući na intenzivne napore za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba zasnovanog na rešenju dve države ''kako bi palestinskom narodu bilo garantovano pravo da uspostavi svoje nezavisne države na granicama iz 1967. godine, sa istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom'', navodi SPA.

Pored toga, u deklaraciji se navodi da međunarodna zajednica mora igrati važnu ulogu u vršenju pritiska na Izrael da "zaustavi izraelske napade i prisilno raseljavanje Palestinaca iz pojasa Gaze", što je nazvala "flagrantnim kršenjem međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnih zakona". Izraelski vazdušni udari pogodili su u ranije danas tri bolnice i školu u Gazi, pri čemu je poginulo najmanje 27 ljudi, dok se kopnena bitka vodi u blizini druge bolnice, rekli su palestinski zvaničnici, dok su se izraelske snage borile protiv Hamasa u središtu enklave. 

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading