LONDON SE SPREMA ZA MARŠ MILIONA: Mase se slivaju u prestonicu, policija u GROZNICI uoči masovnih PROPALESTINSKOG PROTESTA

Autor:

Svet

11.11.2023

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na dan kada se širom Evrope obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, britanska policija se priprema za bezbednosnu operaciju bez presedana uoči najavljenih propalestinskih protesta u Londonu i uvodi zonu zabrane demonstracija u kvartu Vajthol gde se nalazi spomenik stradalima u Prvom svetskom ratu.

LONDON SE SPREMA ZA MARŠ MILIONA: Mase se slivaju u prestonicu, policija u GROZNICI uoči masovnih PROPALESTINSKOG PROTESTA

Foto: See Li / Alamy / Alamy / Profimedia

Hiljade ljudi uputilo se u subotu u London iz cele Velike Britanije kako bi marširali u znak solidarnosti sa narodom Palestine dok se policija priprema za veliki dan protesta na Dan primirja. Lideri demonstracija su tvrde da su čitave flote vagona dovoze ljude do glavnog grada dok j policija udvostručila broj policajaca na ulicama i postavila zonu isključenja.

 

Tokom vikenda, skoro 2.000 oficira policije i drugih britanskih snaga biće na dužnosti širom centra Londona u najvećoj bezbednosnoj operaciji koja je ikada održana.

 

Skotland Jard je stavio Cenotaf, najsvetiji britanski ratni spomenik, pod 24-časovnu policijsku stražu.

Propalestinski marš ne ide u krugu od jedne milje od Cenotafa, ali policija strahuje da bi neki članovi marginalnih grupa mogli da pokušaju da sami prođu do spomenika. Organizatori kažu da se očekuje do milion ljudi.

 

Policijske snage očekuju da će propalestinski protesti koji se poklapaju sa obeležavanjem Dana primirja u Prvom svetskom ratu biti najveći do sada i upozoravaju da postoji rizik od sukoba sa ekstremno desničarskim grupama, prenosi Bi-Bi-Si.

 

Policija je upozorila propalestinske demonstrante da bi mogli biti uhapšeni ako priđu kvartu Vajthol, gde se nalazi Cenotaf, spomenik stradalima u Prvom svetskom ratu.

 

Britanski premijer Riši Sunak je ponovio da je zakazivanje propalestinskih demonstracija u danu kada se obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu "izraz nepoštovanja". "Zbog onih koji su se borili za ovu zemlju i slobodu koju mi cenimo, svi koji žele da protestuju to mogu da učine, ali s poštovanjem i mirno", navedeno je u saopštenju Sunaka.

 

BONUS VIDEO: 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading