"OVO JE MOGAO DA BUDE UZROK POTONUĆA" Nova teorija o tome šta je izazvalo ZLOGLASNU IMPLOZIJU podmornice Titan na putu do olupine Titanika

Autor:

Svet

11.05.2024

07:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Istraživači sa Univerziteta u Hjustonu su sada objavili studiju u "Proceedings of the National Academy of Sciences" koja govori o tome šta bi mogao da bude uzrok.

"OVO JE MOGAO DA BUDE UZROK POTONUĆA" Nova teorija o tome šta je izazvalo ZLOGLASNU IMPLOZIJU podmornice Titan na putu do olupine Titanika

Foto: Profimedia

Postoji nova teorija o tome šta je moglo da izazvove zloglasnu podvodnu imploziju podmornice Titan. Svih pet ljudi na brodu poginulo je dok su pokušavali da vide olupinu Titanika na privatnoj podmornici OceanGate u junu prošle godine.

Podmornica je izgubila kontakt sa svojim brodom za podršku manje od dva sata nakon ulaska u vodu i nestala je danima pre nego što su pronađeni ostaci. Postojala je ogromna multinacionalna potraga koja je izazvala veliko interesovanje širom sveta.

Mikro-izvijanje moglo bi da bude jedan od uzroka implozije

Istraživači sa Univerziteta u Hjustonu su sada objavili studiju u "Proceedings of the National Academy of Sciences" koja sugeriše da bi „mikro-izvijanje“ moglo biti jedan od potencijalnih uzroka katastrofe.

Istraživači su proučavali kako nasumične nesavršenosti mogu izazvati katastrofalne kvarove izazvane izvijanjem na strukturama tankih zidova.

Republika

Foto: Tanjug/AP

 

 

Jedan od autora rada, Roberto Balarini, rekao je za "Njujork post" da, iako studija nije direktno ispitala da li je mikro-izvijanje posebno doprinelo neuspehu Titana, proučavala je posude sličnog oblika i materijala.

- Izvijanje u najjednostavnijem objašnjenju: uzmete dugačke špagete i pritisnete ih sa dva prsta. Šta će se dogoditi? U suštini će se uviti, pućiće - rekao je dr Balarini, koji je i šef odeljenja za građevinarstvo i inženjerstvo zaštite životne sredine na univerzitetu.

- To je ono što je izvijanje. To je kada nešto stisnete i ono se značajno deformiše jer je to nestabilnost - rekao je.

Podrazumeva se da su male nesavršenosti na Titanovoj sfernoj ljusci mogle biti sve više oštećene svaki put kada bi podmornica putovala do olupine Titanika, pružajući slabu tačku za podvodni pritisak da se skupi i na kraju uruši tanke zidove podmornice, izvestio je "Njujork post".

"Gospodin Titanik"

Među onima koji su poginuli na podmornici bili su izvršni direktor OceanGate-a Stokton Raš i stručnjak za Titanik Pol-Anri Naržole.

Francuski istraživač (77) držao je rekord od 37 zarona sa ljudskom posadom do mesta olupine i pokušavao je 38. zaron kada je poginuo.

Specijalna izložba Titanika u Muzeju Melburna ove godine odala je počast Naržoletu jer je on pronašao mnoge od 200 izloženih stvarnih artefakata.

Foto: Tanjug/AP

 

 

Poznat kao "gospodin Titanik", Naržolet je vodio prvu ekspediciju na Titanik 1987. godine i podigao najveći ikada pronađeni artefakt, komad trupa od 15.400 kg, 1998. godine.

Bio je direktor podvodnih istraživanja za RMS Titanic Inc., koja je kompanija koja poseduje prava na spasavanje olupine broda.

"Sva zaranjanja koja sam radio, su bila jedinstvena, jer nikada nismo videli istu stvar. Svaki put je bilo novo iskustvo", navodi se u citatu koji završava njegovu omaž na izložbi.

Ostali putnici na brodu osuđene na propast bili su britanski milijarder avanturista Hemiš Harding (58), britansko-pakistanski biznismen Šahzada Davud (48) i njegov sin Sulejman (19).

Ekspedicija je imala cenu od 250.000 dolara (oko 379.000 dolara).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading