IZRAEL OPTUŽEN ZA GENOCID! Ova država snažno stala uz Palestinu!

Autor:

Svet

11.05.2024

23:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izrael odlučno odbacuje optužbe za genocid i poziva se na svoje pravo na samoobranu

IZRAEL OPTUŽEN ZA GENOCID! Ova država snažno stala uz Palestinu!

Foto: shutterstock

Izraelska vlada pozvala je Međunarodni sud pravde (ICJ) u Hagu da odbije hitan zahtev koji je podnela Južnoafrička Republika zbog izraelske ofanzive u Rafi, na jugu Pojasa Gaze.

- Ponovni zahtevi za privremenim merama koje je podnela Južna Afrika, a koji se temelje na lažnim tvrdnjama i namernom izostavljanju činjenica kako bi se pomoglo Hamasu, još su jedan pokušaj ciničnog iskorišćavanja Međunarodnog suda pravde u Hagu - napisao je danas na X-u portparol izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Oren Marmorstein.

Južna Afrika podnela je tužbu protiv Izraela za genocid.

Izrael: Delujete kao ruka Hamasa

- Južna Afrika nastavlja da deluje kao legalna ruka terorističke organizacije Hamas u pokušaju potkopavanja inherentnog prava i obveze Izraela da brani svoje građane od napada Hamasa i da oslobodi sve taoce.

Južnoafrička Republika podnela je još jedan hitan zahtev ICJ-u sinoć, pozivajući sud da uveri Izrael da poduzme daljnje korake kako bi sprečio genocid nad Palestincima, uključujući zahtev da se Izrael odmah povuče iz Rafe.

Južnoafrička Republika podnela je tužbu protiv Izraela krajem 2023. godine zbog navodnih kršenja Konvencije o genocidu tokom rata u Gazi.

Izrael odlučno odbacuje optužbe za genocid. Poziva se na svoje pravo na samoobranu nakon što su militanti palestinske islamističke organizacije Hamas i druge ekstremističke grupe 7. oktobra napali južni Izrael, ubivši 1200 ljudi.

ICJ će odlučiti o optužbi za genocid kao takvoj u dugotrajnom procesu koji bi se mogao razvlačiti godinama.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading