NOVO BUĐENJE SEPARATISTA, PRIJATELJI SRBIJE U OPASNOSTI! Secesionisti ne odustaju od nezavisne države!

Autor:

Svet

11.05.2024

17:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

S obzirom na značaj ovog događaja, ceo region sa nestrpljenjem očekuje moguće promene koje se mogu dogoditi

NOVO BUĐENJE SEPARATISTA, PRIJATELJI SRBIJE U OPASNOSTI! Secesionisti ne odustaju od nezavisne države!

Foto: Tanjug/AP

U nedelju, 12. maja, Katalonci će izaći na regionalne izbore koji bi mogli značajno uticati na stabilnost španske Vlade.

Politički analitičar Toni Rodon naglasio je da ishod ovih izbora može označiti "promenu ciklusa" u politici Katalonije.

Pobeda stranke Zajedno, koju predvodi bivši predsednik Parlamenta Katalonije Karles Pudždemon, pojačala bi poziciju snaga za nezavisnost i mogla bi stvoriti dodatne probleme za Madrid.

 

 

Pudždemonova obećanja i upozorenja

Karles Pudždemon je istakao da ne namerava da odustane od ideje nezavisnosti Katalonije od Španije, čime je jasno stavio do znanja da će se boriti za ostvarenje tog cilja.

On je čak upozorio da bi stranka Zajedno mogla povući svoju podršku narednoj katalonskoj Vladi ukoliko ne ispuni njegova očekivanja, čime je dodatno naglasio značaj ovih izbora za političku situaciju u regionu.

Prognostičari i neizvesnost ishoda izbora

Prema istraživanjima javnog mnjenja, kandidat socijalista Salvador Ilja ima veliku prednost ispred stranke Zajedno i stranke Eskera Republikana de Katalunja (ERC), koja trenutno vlada u Kataloniji.

Međutim, oko 40% glasača je neopredeljeno, što znači da je ishod izbora i dalje neizvestan.

Prema istraživanju lista "Pais", očekuje se da će socijalisti osvojiti 40 mesta, Zajedno 34, a ERC 26, ali druga istraživanja pokazuju da je moguć bilo koji ishod.

Foto: Tanjug/AP Photo/Joan Mateu

Karles Pudždemon, Katalonija

Regionalni izbori u Kataloniji su postali ključni trenutak ne samo za političku scenu u regionu, već i za odnose između Katalonije i Madrida.

Ishod ovih izbora bi mogao imati značajan uticaj na stabilnost španske Vlade, kao i na dalji razvoj situacije u vezi sa pitanjem nezavisnosti Katalonije.

S obzirom na značaj ovog događaja, ceo region sa nestrpljenjem očekuje rezultate izbora i moguće promene koje oni donose.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading