ARAPSKI LIDERI NA SAMITU U RIJADU ZA KRVOPROLIĆE OPTUŽILI AMERIKU I IZRAEL Abas: Palestinci se suočavaju sa genocidnim ratom bez premca

Autor:

Svet

11.11.2023

15:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Palestinske samouprave Mahmud Abas izjavio je danas da se Palestinci suočavaju sa "genocidnim ratom bez premca".

ARAPSKI LIDERI NA SAMITU U RIJADU ZA KRVOPROLIĆE OPTUŽILI AMERIKU I IZRAEL Abas: Palestinci se suočavaju sa genocidnim ratom bez premca

Foto: Tanjug/AP

On je pozvao SAD da izvrše pritisak na Izrael da zaustavi ofanzivu na Gazu, preneo je Rojters. Govoreći na vanrednom zajedničkom islamsko-arapskom samitu u saudijskoj prestonici Rijadu, Abas je, takođe, rekao da je Palestincima potrebna međunarodna zaštita zbog izraelskih napada.

"Amerika je odgovorna za to što nema političkog rešenja za bliskoistočni konflikt... Mi ćemo goniti ratne zločince pred međunarodnim sudovima, a Sjedinjene Američke Države će biti odgovorne za neuspeh u rešavanju krize", istakao je Abas, preneo je TASS.

Saudijski prestolonaslednik optužio Izrael za zločine nad palestinskim narodom

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohamed bin Salman izjavio je danas da Izrael snosi odgovornost za "zločine počinjene protiv palestinskog naroda" i pozavao na prekid opsade Pojasa Gaze. On je u govoru na vanrednom zajedničkom islamsko-arapskom samitu u Rijadu povodom situacije u Pojasu Gaze pozvao na hitan kraj vojne operacije, kao i na oslobađanje talaca. Mohamed bin Salman kritikovao je Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija zbog nemogućnosti da izvrši pritisak na Izrael da prihvati prekid vatre u Pojasu Gaze, prenosi Tass. "Suočavamo se sa humanitarnom krizom koja pokazuje nesposobnost Saveta bezbednosti UN i međunarodne zajednice da stanu na kraj izraelskim zločinima. To ukazuje na primenu dvostrukih standarda", rekao je saudijski prestolonaslednik.

Raisi odao priznanje Hamasu, traži sankcije za Izrael

Iranski predsednik Ebrahim Raisi odao je danas priznanje palestinskoj grupi Hamas zbog rata koji vodi protiv Izraela i pozvao islamske zemlje da uvedu sankcije Izraelu. "Ne postoji drugi način osim da se odupremo Izraelu. Ljubimo ruke Hamasu zbog otpora Izraelu", rekao je Raisi na vanrednom islamsko-arapskom samitu povodom situacije u Pojasu Gaze koji se održava u Rijadu, prenosi Rojters.

"Jedino rešenje za ovaj sukob je nastavak otpora izraelskom ugnjetavanju do uspostavljanja palestinske države od reke do mora", poručio je Raisi i pozvao prisutne na samitu da zauzmu jasan stav i izaberu na čijoj su strani. Prema njegovim rečima ubijanje civila i bombardovanje bolnica su manifestacije izraelskih zločina u Gazi. "Danas svako mora da odluči na čijoj je strani", rekao je Raisi i pozivao na naoružavanje Palestinaca, uvođenje sankcija i energetski bojkot Izraela, na podizanje optužnica protiv Izraela i SAD u Hagu, kao i na međunarodne inspektore u izraelskim nuklearnim postrojenjima.

Raisi je sleteo u glavni grad Saudijske Arabije sa tradicionalnom palestinskom kefijom, a na aerodromu u Rijadu dočekao ga je saudijski prestolonasljednik Mohamed bin Salman, što je njihov prvi susret otkako su Saudijska Arabija i Iran postigli dogovor o obnovljanju diplomatskih odnosa ranije ove godine. Ovo je prva poseta jednog iranskog predsednika Saudijskoj Arabiji posle 11 godina.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading