ISTORIJSKO SREBRO ZA "ORLOVE"! Srbija postala NAJUSPEŠNIJA po osvojenim medaljama na SP! Ameri nam GLEDAJU u LEĐA!

Autor:

Sport

10.09.2023

18:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izabranici Svetislava Pešića dodali novo odličje u bogatu kolekciju srpske košarke.

ISTORIJSKO SREBRO ZA "ORLOVE"! Srbija postala NAJUSPEŠNIJA po osvojenim medaljama na SP! Ameri nam GLEDAJU u LEĐA!

Foto: Starsport

Košarkaška reprezentacija Srbije osvojila je srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu u Manili, pošto je poražena u finalu od selekcije Nemačke rezultatom 77:83.

Uprkos tome, "orlovi" su napravili fantastičan rezultat, čime su obradovali celu naciju, a srpski navijači umeli su to i da proslave na ulicama Beograda.

Ono što je važnije, jeste da su Pešićevi izabranici po još jednom detalju ispisali istoriju Mundobasketa, budući da poslednje odličje ima specifičan značaj.

Naime, Srbija je ovom medaljom postala najtrofejnija država na Svetskim prvenstvima u košarci! Iako se izjednačila sa Sjedinjenim Američkim Državama (obe selekcije imaju po 12 osvojenih medalja na šampionatima sveta), naša selekcija je uspešnija kada je reč o plasmanima.

Foto: Starsport

 

Preciznije, Amerikanci su u doasadašnjoj istoriji osvojili pet zlatnih medalja, tri srebrna odličja i četiri bronze, dok je Srbija uspešnija na tom polju.

Kada se pogleda istorija, u kojoj su uračunati i rezultati bivše Jugoslavije, naša zemlja je osvojila pet zlata, pet srebrnih odličja i dve bronze. Samim tim, sa više osvojenih srebrnih medalja, naša država je najtrofejnija u istoriji Svetskih prvestava u košarci, s obzirom na to da se srebrna medalja više vrednuje, u odnosu na bronzanu, kojih Amerikanci imaju više.

Zbog toga srebrna medalja iz Manile, ima poseban istorijski značaj, i biće večno urezana u hronologiji "magične igre pod obručima" na prostorima Srbije.

Osvojene medalje:

Srbija: 5 zlatnih, 5 srebrnih, 2 pronzane.

SAD: 5 zlatnih, 3 srebrne, 4 bronzane.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading