TEŽAK PORAZ ZA PRAVO I PRAVDU! Pravnici o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici i posledicama po Srbiju i svetski poredak

Autor:

Vesti

12.05.2024

12:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija, na čelu sa svojim predsednikom Aleksandrom Vučićem, već nedeljama vodi borbu protiv usvajanja sramnog dokumenta kojim bi se, faktički, ceo srpski narod proglasio za genocidan, i to onaj isti narod koji je podneo ogromne žrtve - od fašista, nacista, ustaša u dva svetska rata.

TEŽAK PORAZ ZA PRAVO I PRAVDU! Pravnici o najavljenoj rezoluciji o Srebrenici i posledicama po Srbiju i svetski poredak

Foto: shutterstock, Youtube/ K1, www.ilaw.rs

Uskoro bi međunarodno pravo zasnovano na Povelji Ujedinjenih nacija moglo doživeti još jedan težak trenutak, ovog puta u vezi sa rezolucijom o Srebrenici i navodnom genocidu tamo pre gotovo tri decenije. Sarajevo je istaklo ovu rezoluciju u Generalnoj skupštini UN bez saglasnosti i dogovora sa entitetima, a protiv volje Republike Srpske.

Srbija, na čelu sa svojim predsednikom Aleksandrom Vučićem, već nedeljama vodi borbu protiv usvajanja sramnog dokumenta kojim bi se, faktički, ceo srpski narod proglasio za genocidan, i to onaj isti narod koji je podneo ogromne žrtve - od fašista, nacista, ustaša u dva svetska rata.

Predsednik Vučić, nedavno je, svojim višednevnim prisustvom u Njujorku zajedno sa članovima našeg tima i sastancima sa predstavnicima više od stotinu država, uspeo je da odloži glasanje o rezoluciji uprkos snažnim pritiscima velikih sila na zemlje-članice UN.

I dok bitka Srbije ne prestaje o ovoj temi, koja bi imala posledice po temelje svetskog poretka, govore ugledni pravnici.

Hoće da oslabe Srbiju

- Užas svetskih ratova naveo je svojevremeno države da preduzmu odlučne korake kako bi se u budućnosti predupredili sukobi koji prete da unište ljudsku civilizaciju - rekao je advokat Igor Isailović za Novosti i dodaje:

- Najodlučniji korak tada bio je osnivanje Ujedinjenih nacija sa ciljem da se očuva svetski mir "i potvrdi vera u osnovna prava čoveka, u dostojanstvo i vrednost ljudske ličnosti, u ravnopravnost muškarca i žene, velikih i malih naroda". Da bi se očuvala ravnopravnost i sačuvao mir osnovan je Savet bezbednosti sa izvršnim ovlašćenjima da donosi najbitnije odluke po svetski mir i očuvanje ravnopravnosti.

Savet bezbednosti (sa pravom veta stalnih članica, koje su pažljivo birane da niko ne bude preglasan), jeste bio efikasan mehanizam kako bi se sprečilo preglasavanje po najbitnijim pitanjima po mir i ravnopravnost.

Bombardovanjem Srbije i SRJ 1999. bez saglasnosti SB UN, nekažnjavanje, štaviše podrška povredivosti granica kada je u pitanju priznavanje nezavisnosti tzv. Kosova grubo je pogažen temelj svetskog mira.

Donošenjem eventualne rezolucije o ničim dokazanom, navodnom, genocidu u Srebrenici, preglasavanjem u GS UN, gotovo tri decenije od završetka rata na području bivše Jugoslavije, baš sada kada je svet na pragu trećeg svetskog rata, mogu slobodno da kažem, kao pravnik, Ujedinjene nacije su prestale da postoje. Kao što je bombardovanje Srbije 1999. bio presedan za mnogobrojne vojne sukobe, tako će i eventualna rezolucija o Srebrenici biti presedan za urušavanje temelja "svetskog pravnog poretka".

Srbija danas jeste regionalna supersila, država koja raste i razvija se i koja je možda prvi put nezavisna u pravom smislu te reči. Urušavanje svega toga vidim kao jedini razlog za donošenje takve rezolucije. U svetu sigurno mnogi nisu čuli za Njegoša, ali će verujem imati priliku da na primeru Srbije shvate značenje njegovih stihova: Tvrd je orah voćka čudnovata, ne slomi ga al zube polomi. -

Obesmišljene su sve vrednosti UN

- Rezolucija o Srebrenici, i kad bude usvojena, na način na koji će biti izglasana, svojom sadržinom i pravim smislom, neće imati kapacitet da postane akt međunarodnog prava. U svojoj suštini, ona će biti akt kojim se međunarodno pravo, zasnovano na principima i vrednostima iz Povelje UN, samo negira i obesmišljava - kaže dr Vladan Petrov, profesor Pravnog fakulteta.

 

Petrov dodaje i sledeće:

- Ona, stoga, neće biti ni antisrpska; biće duboko anticivilizacijska. Uostalom, kao što je bila i NATO agresija na SR Jugoslaviju bez odobrenja SB, zarad navodnog sprečavanja humanitarne katastrofe na KiM, ili kao što je svakodnevno flagrantno kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti, zarad "uspostavljanja" i "jačanja" vladavine prava i demokratije na tzv. Kosovu.

Takvi akti, po prirodi stvari, ne mogu imati "mirotvornu ulogu", već mogu samo voditi većoj neprincipijelnosti i neizvesnosti na globalnom nivou. Prema tome, rezolucija o Srebrenici neće biti nikakav presedan, već će predstavljati kontinuitet tragično pogrešnih odluka jednog dela međunarodne zajednice.

Srpski narod neće prvi put proći golgotu, ali će to, takođe, ne prvi put, učiniti kao jedan od predvodnika slobodarskog sveta, onog koji baštini prave principe i vrednosti međunarodno-pravnog poretka. Politika države Srbije, stoga, nije kako neki zlonamernici kažu politika "sedenja na četiri stolice", već otvorenosti ka sve četiri strane sveta. To prepoznaje jedna velika Kina i njen dostojanstveni predsednik Si Đinping. Otuda njegova poseta baš u trenutku kad se čini da će međunarodno pravo zasnovano na Povelji UN doživeti još jedan težak poraz.Ekonomska saradnja i ekonomski razvoj, kultura sećanja, kultura iskrenog i prijateljskog povezivanja, dosledna i uporna borba za svetski mir, ciljevi su i vrednosti koje šire i jačaju "front" slobodarskih zemalja u svetu - bilo da su one na Istoku, bilo da su, a biće ih sve više, na Zapadu.

Ako sa rezolucijom o Srebrenici međunarodno pravo ponovo umire, ono će bez sumnje daljim povezivanjem naroda koji poštuju jedni druge i žele mir u svetu i "vaskrsnuti".  -

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading