Put FMP-a u nepoznato: Šta sve treba znati u FIBA Ligi šampiona, takmičenju kojem Španci vladaju!

Autor:

Sport

21.09.2022

10:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Klub iz Železnika ove sezone ponovo uzima učešće u evropskim košarkaškim kupovima.

Put FMP-a u nepoznato: Šta sve treba znati u FIBA Ligi šampiona, takmičenju kojem Španci vladaju!

Foto: Starsport

Košarkaši FMP Meridiana ponovo sanjaju evropsku bajku. Nakon dugog niza godina "Panteri" izlaze na evrospku scenu, a ovoga puta učestvovaće u FIBA Ligi šampiona.

Ipak, da bi došli do glavnog žreba i učešća u grupnoj fazi ovog takmičenja FMP Meridian mora da prože kroz kvalifikacioni ciklus gde ih očekuju niti malo lagani rivali.

Žreb je odlučio da prvi protivnik FMP Meridianu bude španski Breogan, a u slučaju da savladaju ekipu sa Pirineja, u narednom duelu očekuje ih češka Opava. Tek ukoliko prevaziđu dve navedene prepreke, očekuje ih odlučujuća bitka u kojoj bi mogli da se sastanu sa predstavnikom Danske, Estonije, ili Austrije.

Kada je reč o samoj FIBA Ligi šampiona, ovo takmičenje je svoje premijerno izdanje imalo u sezoni 2016/17, a nastalo je usled sukoba dve košarkaške organizacije, FIBA i EKA koja organizuje Evroligu i Evrokup.

U dosadašnoj šestogodišnjoj istoriji ovog takmičenja španski klubovi imaju apsolutnu dominaciju. Čak četiri puta je pehar odlazio put Pirinejskog poluostrva. 

Prve 2016/17 sezone, gledajući i kvalifikacione faze takmičenja, u Ligi šampiona je učestvovalo 52 kluba iz 31 države. U velikom finalu sastale su se ekipe Tenerifa i turskog Banvita, a španska ekipa je trijumfovala rezultatom 63:59.

 

 

Godinu dana kasnije u takmičenju je učestvovalo čak 56 klubova, a atinski AEK je na domaćem parketu u grčkoj prestonici stigao do pehara savladavši Monako rezultatom 100:94.

Belgijski Antverpen je bio domaćin završnog turnira u kojem je do pehara stigao Virtus iz Bolonje koji je u finalu bio bolji od Tenerifa rezultatom 73:61.

Preostala tri izdanja ovog takmičenja protekla su u dominaciji španskih klubova. U sezonama 2019/20 i 2020/21 San Pablo Burgos je bio osvajač savaldavši u odlučujućoj borbi AEK (85:74) i Karšijaku (64:59).

Potpuna dominacija španskih klubova zabeležena je u sezoni 2021/22 kada su o trofeju odlučivale ekipe Tenerifa i Manrese. U dvorani u Bilbao slavila je ekipa Tenerifa rezultatom 98:87 čime su po drugi put u istoriji stigli do prestižnog pehara.

 

 

Kada se pogleda istorija jasno je da već u kvalifikacionom ciklusu za novu sezonu FMP ima izuzetno težak posao. Ekipa iz Železnika znatno je pojačala roster prethodnih meseci i ostaje nada da će srpska košarka u predstojećoj sezoni, pored Crvene zvezde i Partizana, imati još jedan klub na evrospkoj sceni.

Treba napomenuti da će FMP Meridian biti tek treći srpski košarkaški kolektiv koji će učestvovati u FIBA Ligi šampiona. U remijernm izdanju ovog takmičenja, u sezoni 2016/17 Partizan i Mega su bili deo, tada novog košarkaškog projekta.

Meč između FMP Meridiana i Breogana igra se u sredu 21. septembra sa početkom od 20 časova u beogradskom hramu košarke, dvorani "Aleksandar Nikolić".

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading