UŽASNE VESTI! Ovakav UDARAC dugo nismo DOŽIVELI!

Autor:

Sport

29.10.2023

06:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija je pala na rang listi UEFA, posle očajnih rezultata od početka nove sezone.

UŽASNE VESTI! Ovakav UDARAC dugo nismo DOŽIVELI!

Foto: Starsport

Na najnovijoj UEFA rang listi koeficijenata Srbija je pala za tri mesta posle tri poraza na isto toliko utakmica tokom minule nedelje

Sa 13. je Srbija pala na 16. poziciju i sada ima 27.775 bodova, od čega 1.400 iz trenutne sezone, doj je "nulu" osvojila tokom prethodne nedelje. Crvena zvezda je u Ligi šampiona poražena u Lajpcigu (1:3), dok su u četvrtak izgubili svi predstavnici u Ligi Evrope i Ligi konferencija. TSC je u Bačkoj Topoli poklekao pred bundesligašem Frajburgom (1:3), a Fiorentina je ponizila na "Artemio Frankiju" Čukarički s 6:0. Kada se gleda skor od starta sezone, srpski klubovi u Evropi imaju čak 16 poraza, dva nerešena duela i samo jednu pobedu, pa zato ne čudi ovako bolan pad.

Budući da naša država nije više među 15 najboljih, Srbija u narednoj sezoni neće imati pet evropskih viza, i gubi jedno mesto u Ligi šampiona. Šta to tačno znači? Sadašnja tabela se odnosi na sezonu 2025/26. Za predstojeću 2024/25, mesta su već podeljena, a pošto je Srbija bila 11. imaće pet ekipa u evrokupovima, ali će naredne sezone šampion i vicešampion morati u kvalifikacije za Ligu šampiona, tačnije, nema direktnog plasmana u elitu, kao što je ove sezona bilo omogućeno Crvenoj zvezdi.

Foto: Tanjug/AP

 

Osim užasnih rezultata srpskih klubova, plan nam kvare i učinak direktnih konkurenata. Preskočili su nas Česi, Danci i Norvežani. Sparta je odigrala 0:0 protiv Glazgov Renžersa, dok je Viktorija Plzenj slavila protiv Dinama u Zagrebu 1:0. Uspeh danskog Nordsjelanda protiv Spartaka iz Trnave 2:0 gurnuo je Dance iznad Srbije, a pošto je Molde pregazio švedski Heken s 5:1 i norveški Bode bodio bolji od turskog Bešiktaša (3:1), sve ove države su pretekle našu na UEFA rang listi klubova.

Ono što je najgore, da tu nije kraj katastrofi, jer Srbiji prete Ukrajina (26.600), Izrael (26.375) i Grčka (26.125) koji nisu daleko, a u ovoj sezoni osvojili su mnogo više bodova. Recimo, Heleni su već upisali 6.000, Izraelci 4.000, Ukrajinci 2.700 poena, pa nam i od njih preti opasnost.

Ako srpski klubovi ne poprave koeficijent i ostanu ispod 15. mesta izgubićemo jednog predstavnika u Evropi. Kada bi se to dogodilo, prvak šampion Srbije bi od sezone 2025/26 igrao kvalifikacije za Ligu šampiona od drugog kola, osvajač Kupa ili drugi na tabeli, ako je prvak Srbije osvojio duplu krunu, igrao bi od prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, dok bi drugoplasirani i trećeplasirani ili trećeplasirani i četvrtoplasirani, igrali tek od drugog kola kvalifikacija za najmlađe UEFA takmičenje (Ligu konferencija).

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading