POTPUNI KRAH: Učinak srpskih klubova u Evropi je JEZIV - strmoglavi pad na UEFA listi!

Autor:

Sport

27.10.2023

08:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ni najveći pesimisti nisu mogli da očekuju ovakva ostvarenja.

POTPUNI KRAH: Učinak srpskih klubova u Evropi je JEZIV - strmoglavi pad na UEFA listi!

Foto: Starsport

Zastava Srbije

Sezona 2023/24, kada je u pitanju srpski klupski fudbal, smatrana je istorijskom s obzirom da je prvi put u istoriji najpopularnije igre na planeti, naša zemlja imala čak pet predstavnika u evropskim takmičenjima, od koja su čak tri imala obezbeđeno učešće na glavnoj sceni, grupnoj fazi.

Očekivalo se da će navedeno omogućiti dodatno poboljšanje nacionalnog koeficijenta, ali je umesto navedenog usledio potpuni krah i strmoglavi pad na UEFA listi

Najavu neuspešne sezone imali smo već u drugoj polovini meseca jula kada je novosadska Vojvodina eliminisana od danas ispodprosečne ekipe kiparskog APOEL-a. Vrlo brzo, nakon teškog dvomeča protiv azerbejdžanskog Sabaha, Partizan je doživeo potpuni debakl u duelima sa danskim Nordsjelandom (ukupno 0:6) čime se oprostio od Evrope.

 

 

Očekivano, TSC i Čukarički nisu mogli kroz kvalifikacije da se domognu Lige šampiona i Lige Evrope, ali s obzirom da su već imali obezbeđeno učešće u grupnoj fazi drugog, odnosno trećeg po kvalitetu takmičenja, nadali su se svi da će nešto bolja ostvarenja biti zabeležena tokom jeseni.

Kada je reč o srpskom šampionu, Crvena zvezda je imala obezbeđeno učešće u eliti, ali učinak od samo jednog osvojenog boda u tri odigrana susreta, ipak se ne može smatrati zadovoljavajućim ostvarenjem.

Ukoliko u ovom momentu podvučemo crtu, učinak srpskih klubova je katastrofalan. Ukupno su svi zajedno, do sada odigrali 19 mečeva i zabeležena je samo jedna pobeda (Partizan pobedio slabašni Sabah 2:0), dva remija i čak 16 poraza uz gol koeficijent 15:52!

 

 

Na osnovu svega navedenog, usledio je i drastičan pad na UEFA listi. Srbija je sa 13. pozicije koliko je imala na početku aktuelne sezone, skliznula na 16. mesto, s tim što se mora naglasiti da nam ozbiljno u ovom momentu prete i Ukrajinci, Izraelci, Grci.

Foto: UEFA

Trenutno stanje na UEFA listi

 

I naredne sezone Srbija će imati pet predstavnika u Evro kupovima, ali će svi klubovi morati na putu do grupne faze nekog od takmičenja da stignu kroz kvalifikacije, a već u takmičarskoj 2025/26 godini, navedeni broj učesnika postaje davna prošlost.

Naravno, sezona nije završena. I dalje tri srpska kluba imaju mogućnost da poprave nacionalni koeficijent, ali na osnovu onoga što je do sada prikazano, teško je očekivati da se to i dogodi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)

Loading