ŠOKANTNI DETALJI O ALEKSANDRU STEPANOVIĆU! JEDAN SUDIJA, ČETIRI PLATE: Zarađuje POLA MILIONA MESEČNO

Autor: E. S. T.

Vesti

16.11.2020

05:43

Predsednik Višeg suda sakrio svoje imovinske podatke, koji se u Agenciji za borbu protiv korupcije vode kao tajna

Tanjug
Aleksandar Stepanović

Predsednik Višeg suda u Beogradu zarađuje enormne sume po čak četiri osnova, ali svoja primanja krije kao zmija noge. Naime, iako je javni funkcioner, podaci o imovinskom stanju Aleksandra Stepanovića vode se kao tajni u Agenciji za borbu protiv korupcije. On to obrazlaže bezbednosnim razlozima (?!), ali je istina potpuno drugačija - ne želi da se vidi koliko inkasira svakog meseca.

 

Stepanović, za početak, prima platu kao predsednik Višeg suda. Uz to, kako nam je potvrđeno, sebe je postavio u veće posebnog odeljenja koje se bavi organizovanim kriminalom, gde se plate množe sa dva iako u ratu tog odeljenja uopšte ne učestvuje. Dalje, Stepa, kako voli da ga zovu, predsednik je Upravnog odbora Pravosudne akademije i, konačno, zarađuje i kao sudija Vrhovnog kasacionog suda (za to mesečno dobija više od 200.000 dinara).

500.000-600.000 DINARA MESEČNO MINIMALNO UZME STEPANOVIĆ

 

Srpski telegraf poslao je preko Višeg suda Stepanoviću pitanje koliko ukupno iznose njegova mesečna primanja. Nikakav odgovor, međutim, nismo dobili iako nam je pre toga odgovarao (na ovaj ili onaj način, jednom i otvorenim pretnjama) na sva pitanja.

Gde sve prima platu

1. Predsednik Višeg suda u Beogradu

2. Postavio sebe za člana veća posebnog odeljenja Višeg suda koje se bavi organizovanim kriminalom. Tamo se zarade množe s koeficijentom dva

3. Predsednik Upravnog odbora Pravosudne akademije

4. Sudija Vrhovnog kasacionog suda

ČUDNI RAZLOZI

Koliko mesečno Stepanović stavi u džep, teško je proceniti, kažu sagovornici iz pravosuđa. Ipak, slažu se da to ne može biti manje od 500.000-600.000 dinara, s obzirom na sve ove funkcije.

- Simptomatično je da su podaci u Agenciji za borbu protiv korupcije u njegovom slučaju tajni, a za mnogo bitnije funkcionere javni. To što on priča da bi mu bila ugrožena bezbednost kad bi se znalo koliko zarađuje čista je besmislica. Razlozi što krije primanja očigledno su druge prirode - rekao nam je jedan od sudija iz Stepanovićevog Višeg suda.

Zagorka Dolovac: Zaboravio je da pomene da problemi s trajanjem postupaka nisu u vezi sa tužilaštvom, već sudovima
 

U isto vreme pak Stepanović celoj državi drži lekcije. U intervjuu za KRIK opleo je tako po tužilaštvu, policiji, vrhu države... Za stanje u pravosuđu krivi su svi, osim njega. Posebno je prozvao republičkog javnog Zagorku Dolovac. Ona mu je juče žestoko uzvratila:

- Komentare sudije Stepanovića smatram neprimerenim, posebno one kojima se neutemeljeno i paušalno ocenjuje rad celokupnog tužilaštva. Sudski zvaničnici nisu ti kojima se na osnovu zakona podnosi izveštaj o našem radu, već je to Narodna skupština. Uz to, analize rada pravosuđa od strane domaćih i međunarodnih institucija pokazuju da su problemi, posebno s trajanjem postupaka i donošenjem odluka, pre vezani za sudove nego za tužilaštva, što je sudija Stepanović zaboravio da pomene - poklopila je Zagorka Dolovac, predsednika Višeg suda, u razgovoru za Večernje novosti.

Zaštitio kriminalce

Kao predsednik Višeg suda, Aleksandar Stepanović ovlašćen je da odlučuje, po zahtevu BIA, ko može da bude prisluškivan. Kako se pohvalio u intervjuu za KRIK, on je odbio polovinu takvih zahteva (44 od 97). To, međutim, kako upozoravaju sagovornici iz pravosuđa, nije za pohvalu jer takvom očiglednom opstrukcijom Stepanović ne štiti prava nekih običnih građana, već omogućava da kriminalci i mafijaši vršljaju bez opasnosti da budu uhvaćeni.

LOŠA STATISTIKA

A da je upravo tako kako ona kaže, svedoče i zvanični podaci koje je naš list već objavljivao - gotovo 600 odluka Višeg suda u Beogradu za samo godinu dana ukinuo je Apelacioni sud. Iz zvaničnog izveštaja Vrhovnog kasacionog suda vidi se da je samo tokom prošle godine pala čak 591 odluka Višeg suda. Procentualno, svaka šesta. Statistika drugih sudova istog ranga neuporedivo je bolja. Tako je ukinuto 10,86 odsto presuda vranjskog suda, 11 odsto presuda zaječarskog, 5,47 odsto Višeg suda u Kraljevu, tri odsto niškog i tako dalje.

 

Komentari (0)

Loading