Šokantna saznanja o Aleksandru Stepanoviću: Pravosuđem drma sudija sa 3 plate

Autor: B. B. - B. K.

Vesti

08.09.2020

05:00

Vrhovni savet sudstva juče nije odgovorio na pitanje Srpskog telegrafa da li će i kada nešto preduzeti da se proveri kako i na koji način radi Aleksandar Stepanović, o čijoj pravosudnoj hobotnici naš list piše od vikend-broja. Ništa čudno, s obzirom na Stepanovićevu moć, koja se ogleda i u munjevitom napredovanju svih sudija uključenih u njegovu mrežu i unosne poslove advokata koji su njen deo, uglavnom po kumovskoj liniji (Stepanović je preko advokata Mileta Čogurića kum sa familijom čiji su pripadnici svi odreda sudije ili zauzimaju druge visoke pozicije u pravosuđu).

Tanjug
Aleksandar Stepanović

S druge strane, Stepanović je, suočen s činjenicom da smo ga raskrinkali u našim tekstovima (čije je objavljivanje hteo da spreči mafijaškim pretnjama), pokušao da se opere promo-tekstom preko cele strane jednih drugih dnevnih novina. Tamo on hvali svoje rezultate, istovremeno kritikujući neke stvari u pravosuđu, ne pominjući, naravno, da u tom istom pravosuđu, koje za neke stvari kritikuje, on vedri i oblači, te bi po prirodi stvari morao i sam da ponese makar deo odgovornosti.

VOJVODO, SERDARE...

Stepanović je pokušao da se opere za to što procesi u Višem sudu dugo traju, a predmeti zastarevaju.

- Viši sud u Beogradu rešava dve trećine sudskih predmeta u Srbiji, nadležan je za dva miliona stanovnika i ima 60.000 predmeta u radu - kazao je u intervjuu jednim novinama.

Pohvalio se da je Viši sud istaknut kao najotvoreniji u Srbiji i naširoko govorio o unapređenju javnosti njegovog rada, delio uopštene lekcije o nezavisnosti rada sudova, ali se nije ni slovom osvrnuo na svoju odgovornost.

Dok se on hvali, pala mu presuda za Ćuruviju

Slavko Ćuruvija

Dok se Aleksandar Stepanović po novinama hvali efikasnošću i rešenim predmetima u Višem sudu, presude mu na apelaciji padaju kao kruške. I to ne bilo koje presude, već i one u najvažnijim predmetima, čijim se rešavanjem Stepanović posebno hvališe.

Tako je Apelacioni sud u Beogradu juče ukinuo prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika Dnevnog telegrafa Slavka Ćuruvije, s obrazloženjem da je prvostepeni sud (Specijalni sud, koji je deo Stepanovićevog Višeg suda, prim. aut.) prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj, kao i dodavanjem radnji optuženima za koje nisu optuženi. Prema ukinutoj presudi, Ćuruviju je ubilo NN lice, a debeovci za to pripremili teren.

Za učešće u ubistvu Ćuruvije, koje se dogodilo 11. aprila 1999, na ukupno 100 godina zatvora bili su osuđeni nekadašnji šef DB Radomir Marković, bivši šef beogradskog centra DB Milan Radonjić, kao i pripadnik rezervnog sastava DB Miroslav Kurak i operativac DB Ratko Romić.

Apelacioni sud je naložio da se optuženima ponovi suđenje.

Izvršni direktor Centra za odgovorne medije Marko Matić kaže da je neprihvatljivo i krajnje licemerno da neko ko se nalazi na čelu državnog organa ili institucije punih šest godina sebi u zaslugu pripisuje sve ono što je dobro u njenom radu, dok sve propuste svaljuje na druge i negira sopstvenu odgovornost.

LAŽOV STEPANOVIĆ TVRDIO DA IMA "DOKAZE", A SAD NEĆE DA IH OBJAVI

Privatna arhiva

Novinarsko istraživanje ovog fenomena je toliko iziritiralo Stepanovića da je mafijaškim metodama pretio glavnom uredniku Srpskog telegrafa Milanu Lađeviću, o čemu smo pisali. U pretećem mejlu, koji objavljujemo i danas, naveo je da ima pisane dokaze da pitanja u stvari potiču iz BIA (?!). Međutim, na naše pitanje, kada će to objaviti, odbio je da to učini uz obrazloženje da se "dokazi ne objavljuju u dnevnim tabloidima"

- Krajnje je vreme da Visoki savet sudstva preduzme odlučnije mere u pogledu izbora rukovodećih kadrova srpskih sudova, spreči zloupotrebe, bahatost i nepotizam, što je preduslov da ova grana vlasti zaista postane servis svih građana. Dok se to ne dogodi, bojim se da ćemo svakodnevno svedočiti primerima koji dokazuju da je naše pravosuđe najpre urušeno skandaloznom čistkom 2009. godine, a potom zarobljeno od politički podobnih kadrova tadašnjeg režima i interesnih grupa koje su se infiltrirale u sve pore našeg pravosudnog sistema - ukazuje za naš list Matić.

Matić: Krajnje je vreme da Visoki savet sudstva preduzme odlučnije mere

Ipak, ni sto intervjua u kojima će se Stepanović hvalisati ne može poništiti ono što su o njemu, istražujući stanje u srpskom pravosuđu, otkrili naši novinari. Podsetimo, pokazalo se da Višim sudom u Beogradu, a preko njega i jednim delom srpskog pravosuđa, vlada klan Stepanović-Čogurić.

Pritisak na kolege

Srpski telegraf je, podsetimo, pisao da Stepanović preti medijima i da na sumnjiv način kadrira u pravosuđu, odnosno da je vršio pritisak na kolege, na šta su se otvoreno žalile neke sudije (Natalija Bobot, Vladimir Vučinić). U slučaju smene sudije Aleksandra Trešnjeva reagovalo je čak i Društvo sudija Srbije, obrazlažući zašto Stepanović za to nema ovlašćenja i tražeći reakciju VSS.

ČOGURIĆI, ČOGURIĆI...

Porodica Čogurić nije nepoznata u pravosudnim krugovima. Ističe se Maja Čogurić, sudija Apelacionog suda, koja je za kratko vreme napredovala čak tri stepena u sudijskom poslu. Majina braća Mile i Dejan Čogurić su advokati. Dejanova supruga Bojana Čogurić je od decembra 2019. sudija Višeg suda u Beogradu, gde joj šefuje Stepanović. Miletova supruga Vesna sudija je Upravnog suda u Beogradu. Majin, Dejanov i Miletov otac Radovan Čogurić bio je sudija Vrhovnog suda Srbije i 1999. godine učestvovao je u saobraćajnoj nesreći koja je za posledicu imala smrt momka. Nije podneo ostavku. Ostao je sudija, zahvaljujući činjenici da je osuđen na pet meseci zatvora, a da je dobio mesec više, bio bi razrešen. Na red dolazi Milisav Čogurić. On je Radovanov brat i krajem 2015. osuđen je pred Višim sudom u Čačku na zatvorsku kaznu od šest meseci (uslovno na godinu dana) zbog zloupotrebe službenog položaja jer je, kao pomoćnik ministra pravde, pretio i zastrašivao sudije.

Evo gde sve prima platu

1. Predsednik Višeg suda u Beogradu

2. Sudija Vrhovnog kasacionog suda

3. Upravni odbor Pravosudne akademije

* Srpski telegraf tražio je od ovih ustanova podatke o tome koliko Stepanović od njih mesečno zarađuje

 

 

 

 

 

Komentari (1)

Loading
Filip

08.09.2020 10:52

Možda ima još neku platu koju niste pronašli.