MOSKVA UPOZORAVA! Zaharova pomenula ono zbog čega je ceo svet ćutao: ''Rusija razmatra niz opcija...!''

Autor:

Svet

10.02.2024

17:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije, Marija Zaharova, upozorila je da će Moskva oštro reagovati na bilo kakve neprijateljske poteze povezane sa pokušajima da se Rusiji oduzme vlasništvo nad njenim suverenim rezervama.

MOSKVA UPOZORAVA! Zaharova pomenula ono zbog čega je ceo svet ćutao: ''Rusija razmatra niz opcija...!''

Foto: Tanjug/AP

Zaharova je izjavila da Vlada Rusije trenutno razmatra niz opcija za vršenje pravnog i ekonomskog uticaja na one koji planiraju da profitiraju od, kako je navela, "krađe njihove imovine".

- Vlada Rusije trenutno razmatra čitav niz opcija za vršenje pravnog i ekonomskog uticaja na one koji nameravaju da profitiraju od krađe naše imovine. Naše uzvratne mere, usmerene na zaštitu naših legitimnih prava i interesa, biće opravdane i sa pravne i sa moralne tačke gledišta - naglasila je ona..

Osvrćući se na situaciju na Zapadu, Zaharova je istakla da po prvi put postoji priznanje opasnosti od proizvoljnih manipulacija tuđom imovinom. 

- U svetlu ekonomskih problema, u velikoj meri izazvanih njihovih greškama i procenama, kao i recipročnim efektom od antiruskih sankcija, u Evropi su konačno počeli da razmišljaju o posledicama takvih eksproprijacija po sopstvenu investicionu klimu i poslovnu reputaciju - primetila je Zaharova.

Ona je istakla, svaki napad na rusku imovinu Moskva smatra banalnom krađom.

- Naravno, svesni smo da se na Zapadu neće zaustaviti i da će tražiti nove izgovore kako bi stvorili privid legitimiteta za oduzimanje naše imovine - ocenila je diplomata.

Agencija "Blumberg" je prethodno izvestila da zemlje G7 i Evropska unija razmatraju mogućnost korišćenja preko 250 milijardi dolara zamrznute imovine ruske Centralne banke za finansiranje obnove Ukrajine. Odluka EU da odobri predlog Evropske komisije za korišćenje ovih sredstava izazvala je zabrinutost u Kremlju.

Učesnici samita EU su 1. februara odobrili predlog Evropske komisije koji podrazumeva korišćenje prihoda od zamrznute suverene imovine Rusije za delimično finansiranje programa budžetske pomoći Ukrajini od 50 milijardi evra za period do 2027.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading