PAMĆENJE IH NE SLUŽI! ZAHAROVA ZAGRMELA NA ZVANIČNIKE IZ KIJEVA: ''Ni Zalužni nije bio u Oružanim snagama Ukrajine?!''

Autor:

Svet

09.02.2024

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, oštro je odgovorila na izjavu sekretara Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Alekseja Danilova, povodom obaranja ruskog aviona Il-76.

PAMĆENJE IH NE SLUŽI! ZAHAROVA ZAGRMELA NA ZVANIČNIKE IZ KIJEVA: ''Ni Zalužni nije bio u Oružanim snagama Ukrajine?!''

Foto: Tanjug/AP

Marija Zaharova

Danilov je negirao prisustvo ratnih zarobljenika u avionu, a Zaharova je postavila pitanje u vezi s Valerijem Zalužnim, bivšim glavnim komandantom ukrajinske vojske.

- Da li ni Zalužni nije bio u Oružanim snagama Ukrajine ili još pamtite da je bio? - upitala je Zaharova.

Ovim pitanjem povukla je paralelu između Zalužnog, koji je nedavno razrešen dužnosti, i tvrdnji da navodno nije bilo ratnih zarobljenika ukrajinskih ružanih snaga u oborenom avionu.

U četvrtak je ukrajinski predsednik, Vladimir Zelenski, objavio i potpisao ukaz o imenovanju Aleksandra Sirskog za glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine. Sirski je prethodno komandovao kopnenim snagama, a njegovo imenovanje došlo je nakon razrešenja dužnosti Valerija Zalužnog.

Danilov negira prisustvo ukrajinskih zarobljenika

Sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine, Aleksej Danilov, počeo je da negira prisustvo ukrajinskih zarobljenika u avionu Il-76 nakon objave u američkim medijima o tome da je avion oboren raketom "patriot".

Danilov je istakao da "ne treba biti tako kategoričan u vezi sa tvrdnjom da je avion oborila ukrajinska strana". Osim toga, napomenuto je da američki zvaničnici, iako nisu javno komentarisali navode, privatno potvrđuju rusku tvrdnju da je odgovornost za obaranje aviona povezana s američkim sistemom PVO.

Njujork tajms je izvestio da američki zvaničnici prihvataju tvrdnje da je avion Il-76 sa ukrajinskim zarobljenicima zaista oboren raketom "patriot". List je preneo da, iako američki zvaničnici nisu javno komentarisali ovu situaciju, privatno potvrđuju da je ruska strana u pravu kada ukazuje na odgovornost američkog sistema PVO za ovu tragediju.

Razrešenje Zalužnog sa čela ukrajinske vojske i kontroverze oko oborenog aviona dodatno produbljuju napetosti između Rusije i Ukrajine, dok se svetska javnost i dalje bavi pitanjem istine u vezi s ovim tragičnim događajem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading