"OČEKUJTE KANONIZACIJU BANDERE" HITNA REAKCIJA ZAHAROVE: Isključivanje Aleksandra Nevskog iz kalendara raskolničke ukrajinske crkve samo početak

Autor:

Svet

03.02.2024

14:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ova najava iz Pravoslavne crkve Ukrajine izazvala je reakcije i zabrinutost širom regiona, posebno u Rusiji.

"OČEKUJTE KANONIZACIJU BANDERE" HITNA REAKCIJA ZAHAROVE: Isključivanje Aleksandra Nevskog iz kalendara raskolničke ukrajinske crkve samo početak

Foto: Tanjug/AP

Portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izrazila je oštar protest povodom nedavne odluke Pravoslavne crkve Ukrajine da isključi dan sećanja na Aleksandra Nevskog iz crkvenog kalendara.

Dodatno, upozorila je na mogućnost kanonizacije Stepana Bandere, što je izazvalo brojne reakcije i zabrinutost širom regiona.


Aleksandar Nevski - simbol ruske istorije i kulture

Aleksandar Nevski, poznat kao jedan od najznačajnijih junaka ruske istorije, predstavlja simbol otpora spoljnim napadima i borbe za očuvanje ruske državnosti. Njegovo izbacivanje iz crkvenog kalendara izazvalo je negodovanje i osudu u Rusiji, posebno zbog simboličkog značaja koji on ima za ruski narod.

Stepan Bandera - kontroverzna figura ukrajinske istorije

Stepan Bandera, s druge strane, predstavlja kontroverznu figuru u ukrajinskoj istoriji. Njegova povezanost sa nacističkom Nemačkom tokom Drugog svetskog rata i uloga u stvaranju Ukrajinske pobunjeničke armije (UPA) izazvala je duboke podele u tumačenju njegovog nasleđa. Odluka o mogućoj kanonizaciji Bandere izazvala je zabrinutost zbog mogućih političkih implikacija i daljeg zaoštravanja odnosa u regionu.

Reakcije i zabrinutost u regionu

Ova najava iz Pravoslavne crkve Ukrajine izazvala je reakcije i zabrinutost širom regiona, posebno u Rusiji. Potezi koji bi mogli da dovedu do glorifikacije kontroverznih istorijskih ličnosti mogu dodatno da prodube jaz između dve zemlje i da utiču na verske odnose u regionu.

Očekuje se da će ova tema biti predmet daljih rasprava i reakcija kako u verskim krugovima tako i među političkim liderima, dok se strahovanja od daljeg političkog i verskog zaoštravanja nastavljaju da rastu.

BONUS VIDEO: 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading