OTVORIĆE SE ATLANTSKA KAPIJA, U SRBIJU STIŽU LEDENI DANI! Olujom u OVOJ evropskoj zemlji Pandorina kutija OTVORENA?

Autor:

Vesti

03.02.2024

14:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovo je najdirektniji signal obnavljanja poremećenog atlantskog toka, što bi moglo da rezultuje serijom poremećaja usmerenih ka centralnoj Evropi, pa zatim i ka sredozemnom basenu.

OTVORIĆE SE ATLANTSKA KAPIJA, U SRBIJU STIŽU LEDENI DANI! Olujom u OVOJ evropskoj zemlji Pandorina kutija OTVORENA?

Foto: shutterstock

Prema navodima italijanskih medija, centralnu Norvešku pogodila je najsnažnija oluja u poslednjih više od tri decenije, a vetrovi su dostizali brzinu i do 180 kilometara na sat, praćeni jakom kišom, što je dovelo do poplava, haosa u saobraćaju i nestanka struje. Sa druge strane otvaranjem Atlantske kapije očekuje se serija vremenskih poremećaja usmerenih ka centralnoj Evropi.

U četvrtak krajem dana i u noći ka petku, na Skandinaviju se direktno obrušio ciklon, koji je doneo najjaču orkansku oluju Norveškoj u prethodnih 30-ak godina, ali i najjače udare vetra u Švedskoj.

Kako prenosi Telegraf, ciklon je nastao između Islanda i Farskih ostrva i doneo je prvo Farskim ostrvima uragasnke vetrove od 150 do 200 km/h.

Zatim je ciklon nastavio put preko Norveškog mora i došlo je do eksplozije ciklona, jer je vazdušni pritisak za 24 časa opao za neverovatnih 50 milbara.

Mogla bi da se otvori "Atlantska kapija"

Italijanski meteorolozi su izneli prognozu koja ukazuje na moguću promenu vremenskih prilika u Italiji nakon 8. februara. Ovo je najdirektniji signal obnavljanja poremećenog atlantskog toka, što bi moglo da rezultuje serijom poremećaja usmerenih ka centralnoj Evropi, pa zatim i ka sredozemnom basenu.

Foto: FACEBOK/IVAN RISTIĆ / SCREENSHOT

Atlantska kapija

Potencijalno spuštanje visokog pritiska

Glavni modeli prognoze ukazuju na moguću promenu scenarija nakon 8. februara, sa potencijalnim spuštanjem visokog pritiska. Očekuje se ponovno otvaranje "Atlantske kapije", što bi omogućilo dolazak poremećaja sa zapada/severozapada ka mediteranskom basenu. Ukoliko se ova evolucija potvrdi, moglo bi doći do povratka kiše u velikom delu Italije, čime bi se okončala duga anticiklonalna faza, prenosi AP.

Povratak kiše i snežnih padavina

U meteorološkom žargonu, termin "Atlantska kapija" ukazuje na nepostojanje prepreka za poremećaje koji dolaze sa okeana. Ovo bi rezultiralo življim i dinamičnijim vremenskim prilikama na prostoru Apeninskog poluostrva. Najdirektniji efekat bio bi povratak kiše i snežnih padavina, posebno na planinama, ali se ne može isključiti pojava iznenađenja na manjim nadmorskim visinama. Ove promene bi označile značajan preokret nakon dužeg perioda stabilnog vremena.

Meteorolog Ivan Ristić je preneo ove informacije, naglašavajući potencijalne promene vremenskih prilika koje se očekuju nakon 8. februara.

Otvaraju se "Bečka vrata" i stiže nam postepeno zahlađenje

Otvaranjem "Bečkih vrata", kroz koje, kako objašnjava za "Blic", ledeni vazduh prolazi i dolazi do naših krajeva, klima se menja, pa će prolećne temperature postepeno prelaziti u ledene.

Foto: FACEBOK/IVAN RISTIĆ / SCREENSHOT

Bečka vrata

U nedelju 11. februara otvaraju se "Bečka vrata" u početku prema Evropi. Dolazi pomorski, arktički vazduh, ali se zagreva kretanjem preko Atlantika tako da će temperatura u Evropi i kod nas postepeno padati tokom druge dekade februara - kaže Ivan Ristić.

Foto: FACEBOK/IVAN RISTIĆ / SCREENSHOT

Ledeni talas

Afrički anticiklon nazvan "Zevs", koji je doneo visoke temperature Evropi krajem januara, već je počeo da slabi početkom februara. Kako najavljuje Ristić, sve se polako menja, prelazimo u zimsku varijantu sa dosta padavina i možemo očekivati i sneg u drugoj polovini meseca.

(AP/Blic)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading