NIJE ŽELEO DA POSLUŠA SAVETE AMERIKE: Otkriven razlog zašto je Zelenski smenio Zalužnog!

Autor:

Svet

08.02.2024

19:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski donosi značajne promene u vojnom vrhu, smenjujući glavnokomandujućeg Oružanih snaga Ukrajine, Valerija Zalužnog.

NIJE ŽELEO DA POSLUŠA SAVETE AMERIKE: Otkriven razlog zašto je Zelenski smenio Zalužnog!

Foto: Tanjug/AP, Yuliia Ovsiannikova / Zuma Press / Profimedia

Na njegovo mesto postavljen je Aleksandar Sirski, komandant kopnenih snaga.

Prema informacijama koje prenosi "Politiko", ključni razlog za smenu Zalužnog bilo je njegovo odbijanje da se povinuje preporukama američkih savetnika u vezi sa letnjom ofanzivom ukrajinske vojske.

Ova ofanziva, kako navodi izvor, završena je potpunim krahom, što je dodatno produbilo nesuglasice između Zalužnog i Pentagona.

Spor između glavnokomandujućeg i američkih vojnih savetnika dostigao je vrhunac oko strategije vođenja ofanzive. Pentagon je naglašavao potrebu za snažnim prodorom u određenom pravcu, prema procenama američkih oficira. Međutim, umesto toga, Kijev je sproveo ofanzivu istovremeno na nekoliko frontova, verujući da će tako otežati ruskoj vojsci slanje trupa na različite tačke.

"Politiko" tvrdi da su rasprave između Zalužnog i Pentagona trajale nekoliko nedelja, ali da je postalo očigledno da Ukrajinci nisu bili spremni da prihvate savete Amerikanaca. Ovakav razvoj događaja doveo je do odluke Zelenskog da smeni glavnokomandujućeg i postavi Aleksandra Sirskog na ključnu funkciju.

Podsetimo, danas je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski doneo je odluku o smeni glavnog komandanta Valerija Zalužnog i imenovanju generala Aleksandra Sirskog na tu funkciju. Ova vest je potvrđena izvještajem Kyiv Independent.

- Sreo sam se sa generalom Zalužnijem, zahvalio mu se na dve godine službe", napisao je Zelenski u postu na Telegramu, gde je stajao zajedno sa Zalužnijem. Razgovarali smo i ko bi mogao da se pridruži rukovodstvu Oružanih snaga. Sada je vreme za takvo resetovanje - dodao je Zelenski.

Odluka predsednika Zelenskog da smeni glavnog komandanta i da imenuje novu osobu na tu ključnu poziciju predstavlja značajnu reorganizaciju vojnog rukovodstva.

Novi komandant kopnenih snaga, Aleksandar Sirski, preuzima odgovornost u trenutku kada Ukrajina prolazi kroz veoma izazovne trenutke u odnosima sa susednom Rusijom. Ostaje da se vidi kako će ove promene uticati na buduće vojne strategije i saradnju između Ukrajine i Sjedinjenih Američkih Država.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (1)

Loading
Milan

08.02.2024 19:32

Resetovace vas rusi