VAŠINGTON DRHTI K'O PRUT ZBOG POTEZA PEKINGA: Objektom koji su podigli na Antarktiku Zapadu zadali bolan udrac!

Autor:

Svet

08.02.2024

17:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski predsednik Si Đinping izrazio je zadovoljstvo otvaranjem nove kineske naučno-istraživačke baze na Antarktiku, nazvane Ćinling, dok je Vašington s druge strane u strahu da bi ovaj objekat mogao da posluži u špijunske svrhe.

VAŠINGTON DRHTI K'O PRUT ZBOG POTEZA PEKINGA: Objektom koji su podigli na Antarktiku Zapadu zadali bolan udrac!

Foto: Profimedia

Otvaranje ove stanice, pete kineske istraživačke postaje na kontinentu, izaziva zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država, Australije i Novog Zelanda, koji strahuju da bi mogla imati vojne svrhe, uključujući praćenje aktivnosti u južnoj hemisferi.

Istraživačka stanica Ćinling, koja može primiti 80 osoba i gde osoblje može boraviti tokom cele godine, ima za cilj "doprineti poboljšanju ljudskog naučnog razumevanja Antarktika, pružiti platformu za saradnju Kine s drugim zemljama u naučnom istraživanju Antarktike i promovisati mir i održivi razvoj na Antarktiku", prema rečima kineskog ministarstva spoljnih poslova.

Si Đinping ističe da će kineska polarna istraživanja nastaviti "istraživati ​​misterije prirode i hrabro se uzdizati u sam vrh nauke". Međutim, SAD, Australija i Novi Zeland izražavaju oprez i pažljivo prate razvoj situacije.

Australija je odgovorila na otvaranje baze najavivši značajna ulaganja od 800 miliona australijskih dolara u specijalizovane bespilotne letelice, helikoptere i plovila 2022. godine. Ovo je deo napora za nadzor nad kontinentom, imajući u vidu da Australija ima najveće teritorijalne zahteve na Antarktiku.

Baza Ćinling se nalazi u blizini najveće američke istraživačke baze na Antarktiku, McMurdo, i tačno južno od Australije i Novog Zelanda. To je dovelo do zabrinutosti da bi baza mogla imati strategijsku prednost za praćenje pomorskih aktivnosti i lansiranja projektila u poređenju s drugim kineskim bazama na kontinentu.

Kina, potpisnica Antarktičkog sporazuma, tvrdi da njen cilj nije vojni, već mirnodopski, dok američki Centar za strateške i međunarodne studije upozorava na značajnost ovog poteza, naglašavajući da bi baza mogla imati dvostruke namene.

Uprkos međunarodnim sporazumima koji zabranjuju vojnu upotrebu Antarktika od 1961. godine, postavljanje baze Ćinling izaziva pitanja o njenim potencijalnim vojnim kapacitetima. Američki inspektori, koji su imali pravo na inspekciju, nisu pronašli dokaze o vojnoj opremi ili osoblju tokom izgradnje 2020. godine.

Sve strane priznaju da mnoga naučna istraživanja u regionu Antarktika mogu imati "dvostruku namenu", a stručnjaci upozoravaju na značaj kombinacije civilnog i vojnog za ostvarivanje polarnih vojnih prisutnosti, kako je naglašeno u priručniku o vojnoj strategiji objavljenom od strane Univerziteta za nacionalnu odbranu u Pekingu. A

meričke istraživačke baze takođe imaju podršku američke vojske, ukazujući na kompleksnost odnosa između vojnih i civilnih interesa u regionu. piše Jutarnji list.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading