PODMORNICA KRENULA U PODVODNU POTRAGU ZA GLEČEROM SUDNJEG DANA, PA MISTERIOZNO NESTALA BEZ TRAGA! Naučnike prizor ZALEDIO: ''Nešto je SPREČILO da izađe''

Autor:

Svet

02.02.2024

18:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poslali su podmornicu pod vodu kako bi dobili neverovatne snimke i podatke o tome šta se dešava ispod površine.

PODMORNICA KRENULA U PODVODNU POTRAGU ZA GLEČEROM SUDNJEG DANA, PA MISTERIOZNO NESTALA BEZ TRAGA! Naučnike prizor ZALEDIO: ''Nešto je SPREČILO da izađe''

Foto: www.profimedia.rs

Jedna od samo tri retke podmornice na svetu nestala je tokom podvodne potrage na glečeru  "Sudnji dan" u Antarktiku.

Ran, autonomno podvodno vozilo (AUV) dugačko 23 stopa, vredno tri miliona funti, istraživalo je opasni ledeni teren kada je nestalo bez traga, prenosi The Sun.

Opremljen visokotehnološkim senzorima i funkcijama, Ran je sposoban da ostane pod vodom duže vreme. Na svom drugom putovanju do ledenog odredišta, Ran je nestao prošlog vikenda, a jedan od naučnika koji ga je pratio rekao je da ga je "nešto sprečilo da izađe".

Ran je prvi put uspešno istraživao podvodno područje ispod moćnog ledenog brega 2019. godine zahvaljujući visokotehnološkom uređaju. Poslali su podmornicu pod vodu kako bi dobili neverovatne snimke i podatke o tome šta se dešava ispod površine.

Ostajući u sporadičnom kontaktu sa brodom iznad leda, Ran je programiran da sledi određeni put pod vodom pre nego što se sigurno vrati na unapred dogovoreno mesto susreta. Ali ovog puta, dron podmornica nije isplivala onda kada je trebalo.

Ana Valin, stručnjak za okeanografiju i član istraživačkog tima Ran-a, rekla je:

- To je kao traženje igle u plastu sena, ali čak ni ne znajući gde je taj plast sena. U ovom trenutku, baterije Rana su prazne. Sve što znamo je da se desilo nešto neočekivano ispod leda. Sumnjamo da je naišao na problem, a zatim ga je nešto sprečilo da izađe.

Tim istraživača koji tamo rade ne nadaju se da će pronaći opremu, koja bi mogla biti bilo gde ispod ogromnog ledenog pokrivača.

Njihov sajt objašnjava da podmornica ima vek trajanja baterije od 36 sati. Ran može da zaroni ispod leda koji meri između 650 i 1.640 stopa debljine. To je vitalan komad tehnologije za naučnike koji se nadaju da će proučavati surove i udaljene uslove - i rastući nivo mora.

Glečer "Sudnji dan'' je toliko debeo da bi, ukoliko bi se otopio i srušio, globalni nivo mora mogao bi da poraste za više od dva metra.

Thwaites ledenjak je najširi na Zemlji, prostire se na preko 74.000 kvadratnih milja. Čak je i veći od Floride - i zaradio je svoje moćno ime zbog potencijalnog kolosalnog uticaja na nivo mora širom sveta ako led nastavi da se topi.

Naučnici već godinama pokušavaju da ga prouče kako bi saznali više o tome kako i zašto se led topi, i kakve su posledice toga.

Valin, koja radi na Univerzitetu u Geteborgu, koji finansira podmornicu, rekla je:

- Ovo je drugi put da smo odveli Ran na ledenjak Thwaites da dokumentujemo područje ispod leda. Zahvaljujući Ranu, postali smo prvi istraživači na svetu koji su ušli u Thwaites 2019. godine, a tokom trenutne ekspedicije ponovo smo posetili isto područje. Čak i ako vidite topljenje i kretanje leda iz satelitskih podataka, od Rana dobijamo snimke sa donje strane leda i informacije o tačno kojim mehanizmima dolazi do topljenja.

Ona je opisala nestanak Rana kao "veoma veliki gubitak".

Ovo visokotehnološko vozilo, koje teži preko 4.000 funti, opremljeno je senzorima za otkrivanje temperature i smrti, kiseonika i nivoa ugljen-dioksida. Ima sonare za skeniranje sa strane i ispod, i koristi satelit, radio i WiFi za komunikaciju sa ljudima na zemlji.

Dok je manji sistem za oporavak stacioniran u blizini, veći je bio u izradi kada je Ran nestao.

Kreće se brže od ROV-a, daljinski upravljenog vozila, i može da pređe veće razdaljine u kraćem vremenu.

Nažalost, impresivni uređaj je obavio nekoliko uspešnih urona ranije u januaru pre nego što je nestao. Njegov glavni brod, helikopteri i dronovi pretraživali su ledenjak, ali ga nisu uspeli pronaći.

Valin je dodala:

- Lično, mislim da je ovo bolji kraj nego da AUV stari i skuplja prašinu u garaži. U isto vreme, to je, naravno, veoma veliki gubitak.

(The Sun)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading