ASTEROID VELIČINE EMPAJER STEJT BILDINGA PROLAZI VEČERAS PORED ZEMLJE! Planeta u OPASNOSTI zbog kosmičkog kamena? (FOTO)

Autor:

Svet

02.02.2024

18:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ovaj asteroid, otkriven još 2008. godine, ponovo će se približiti Zemlji 2032. godine, ali tada će biti na znatno većoj udaljenosti od oko 72 miliona kilometara.

ASTEROID VELIČINE EMPAJER STEJT BILDINGA PROLAZI VEČERAS PORED ZEMLJE! Planeta u OPASNOSTI zbog kosmičkog kamena? (FOTO)

Foto: shutterstock

Večeras će se dogoditi kosmički spektakl kada asteroid veličine između 210 i 480 metara prođe relativno blizu Zemlje.

Iako će se ova gomila svemirskog kamenja naći u krugu od 2,7 miliona kilometara od naše planete, stručnjaci NASA-e uveravaju javnost da ne postoji nikakva opasnost od udara. Ovaj asteroid, otkriven još 2008. godine, ponovo će se približiti Zemlji 2032. godine, ali tada će biti na znatno većoj udaljenosti od oko 72 miliona kilometara, prenosi Pink.

Asteroidi u blizini Zemlje

Pored ovog velikog asteroida veličine Empajer Stejt bildinga, danas će pored Zemlje proći i tri znatno manja asteroida čija veličina ne prelazi 10 metara. Interesantno je da će još dva asteroida proći blizu naše planete sutra, stvarajući pravu malu "svemirsku paradu".

Relativna udaljenost asteroida od Zemlje

Iako se čini da je udaljenost od 2,7 miliona kilometara od Zemlje velika, u kosmičkim razmerama to je zapravo veoma blizu. Poređenja radi, ova udaljenost je manja od udaljenosti do Marsa, što dodatno naglašava koliko je ovaj asteroid blizu Zemlje.

Budući susret asteroida sa Zemljom

S obzirom na to da će se ovaj asteroid ponovo približiti Zemlji 2032. godine, mnogi astronomi već sada razmatraju moguće načine da prate njegovo kretanje i evoluciju orbite. Ovaj budući susret pružaće naučnicima priliku da detaljnije prouče ovaj asteroid i steknu nova saznanja o njegovim karakteristikama.


U zaključku, dok asteroidi prolaze blizu Zemlje, stručnjaci i istraživači nastavljaju da prate ove kosmičke događaje kako bi bolje razumeli njihov uticaj na našu planetu i kosmos uopšte.

(Pink)

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading